XXXI TROBADA D’ESCOLES EN VALENCIÀ A ALGEMESÍ: LA NOVA MUIXERANGA MOSTRA UNA DESENA DE FIGURES DIFERENTS EN LA TROBADA MÉS MULTITUDINÀRIA DELS DARRERS ANYS A LA COMARCA

LA TROBADA CONTINUA DIVENDRES , DIA 22, A LES CINC DE LA VESPRADA AL TEATRE MUNICIPAL AMB LA REPRESENTACIÓ DE L’OBRA “VULL SER MUIXERANGUERA” D’ENRIC LLUCH.

El món educatiu i cultural de la comarca han remarcat l’èxit de la Trobada on els més joves van poder gaudir, a més dels tradicionals tallers i parades, d’una ampla mostra dels balls festius . Algemesí es va convertir diumenge en un esclafit de color i festa

Des de primera hora del matí la Nova Muixeranga es van concentrar diumenge a la Plaça Major per a rebre la cercavila d’escoles i instituts d’ensenyament. La costra Colla va alçar un bon nombre de pinetst i va representar “El Guió”, una figura plana que simula el guió que acompanya les processons valencianes, amb el qual es va mostrar la benvinguda d’Algemesí als participants en el passa-carrer on mig centenar de centres i col·lectius van alçar la veu per la llengua.IMG_0352 (3)

Amb aquest punt d’eixida de la XXI Trobada de la comarca, el xiquets i les xiquetes van poder participar dels 45 tallers amb manualitats i unes altres activitats culturals que van omplir tot el centre de la ciutat.

La Nova va actuar dues vegades a la Plaça del Mercat mostrant al públic una desena de figures com ara el “Cinc en un Peu”, on cinc persones són alçades per només una; “El banc” en la qual un muixeranguer estés suporta la figura com si fora un llarg seient; “El Pilar Aixecat” que s’alça des de la base de manera que les altures van apareixent des de dins de la pinya; “La Sènia doble” que roda amb quatre braços i un eix central com la sènia que antigament es feia servir per a obtindré aigua; una “Torreta desplegada” des de la base sense ajuda de la pinya i una “Alta de Cinc”, una figura que va reduint el nombre de persones en cada altura a mesura que s’alça. A més, es van muntar prop d’una trentena de pinets o pilars des d’una persona fins a quatre altures. L'Alta de Cinc

En paral·lel , la seu de la Nova va obrir les portes al veïnat de la comarca perquè tothom que ho desitjara tinguera accés a la nostra història i el nostre treball. De vesprada, les dos colles muixerangueres d’Algemesí van alçar” l’Alta de Cinc” per a posar fi a l’espectacle de música i ball que va conduir Dani Miquel.

Cal ressaltar d’aquesta XXI trobada la participació dels muixeranguers de la Nova, tant en les actuacions que van participar a la trobada , com ara Trabukatu o el CAMA, com des de les escoles i instituts d’ensenyament secundari i batxilerat d’Algemesí. Tots i totes van eixir al carrer per a, d’una manera o d’altra, sumar-se a la reivindicació per una educació igualitària, en valencià en un país ben cimentat.

Els integrants de la Nova Muixeranga han coincidit en l’èxit d’organització i participació de la Trobada i el paper que, com sempre, intenta aconseguir la nostra Colla en el seu objectiu de suport a la llengua, la cultura i les arrels del poble.

Les activitats de La Trobada però no finalitzen ací. Divendres pròxim, al Teatre Municipal, la Nova Muixeranga participarà en la cerimònia d’entrega dels premis Sambori que cada any atorga “Escola Valenciana”. Es representaran dos sessions diferents d’un extracte de l’obra “Vull ser Muixeranguera” del conte d’Enric Lluch coincidint amb l’entrega dels premis locals i comarcals a les diferents modalitats i escoles en valencià.