Xalònia-2017: Muixerangues, vi, figatells, cireres, mistela, Pepe Tono i el riu Xaló.

                                                      La Nova Muixeranga es va fondre diumenge passat amb l’esclaNova Muixeranga, Xalófit de color viscut a un dels pilars anuals més forts de l’any a Xaló “ la Fira del vi i la picaeta”. Xalònia-2017 va permetre compartir tradicions, música, festa, gastronomia i territori.

 

Enguany la Muixeranga de Pego va dur endavant amb èxit la Trobada de Muixerangues, amb la participació de muixeranguers de set colles de les comarques de València i Alacant, en major o menor mesura.

La Nova va participar juntament amb la Muixeranga de Pego, La Torrentina, la Muixeranga d’Alacant, La Muixeranga de El Campello i una representació de la Muixeranga de Carlet i del Ball de bojos de l’Olleria.

La Trobada va començar amb una cercavila muixeranguera dividida en dos branques que van recórrer els carrers fins arribar a la Plaça Major on les cinc colles van desplegar les seues figures. Posteriorment, la cercavila va arribar a la Fira on l’actuació va continuar amb una segona tanda de figures.

 

 

Nova Muixeranga, Xaló

 

 

 

 

 

 

 

La Nova Muixeranga va alçar dotze figures en total fins a de cinc altures. En concret, un Cinc en un peu, dos Passeig de gegantets al mateix temps, un Camí de gegantets, dos Pilars de 4 aixecats per sota simultàniament, una Oberta, Un Retaule gran, una Sénia, la Xopera, la Tomasina i Un pilar de cinc que no es va poder coronar.

L’estada a Xalònia, tot i que només va poder durar una jornada, va ser molt important des d’un principi per a La Nova Muixeranga. Es tractava de poder mostrar, en una terra cent per cent moresca en el passat, la diversitat de construccions muixerangueres de la nostra tradició. Més encara per a contribuir amb un granet de sorra a integrar en la societat valenciana i els nostres costums als milers d’estrangers que hi resideixen a la Marina.

D’altra banda, els prop de 140 muixeranguers de La Nova que es van desplaçar fins a Xaló van tornar a degustar en el lloc d’origen els figatells, les cireres de la muntanya, la botifarra, l’arròs, el vi o la mistela. Tot açò, raonant i compartint taula, música i muixerangues. Tancant, el dolçainer Pasqual Salort ens va interpretar amb la Colla de “El Verger” el tema autòcton que Lluis el Sifoner va fer popular com a Pepe Tono. En realitat, les seues notes són l’himne de La Marina.