UNA TROBADA INOBLIDABLE EN EL XX ANIVERSARI DE LA NOVA MUIXERANGA

La colla va celebrar la XVIII Trobada de Muixerangues amb el

La sisena
La sisena

Primer Pilar Caminat de la Vespra,

Xopera, Passeig i ball de gegantets, 20 Pinets de 3, Sisena, dos Altes de 5 simultànies, un Pilar de Cinc i una Dolçaina sense acabar de coronorar .

Un repertori inèdit en una Trobada de Muixerangues.

La Nova Muixeranga ha tancat la XVIII edició de la Trobada de Muixerangues d’Algemesí amb el regust agradable d’haver fet història. Algemesí ha aconseguit ser plaça de 9 convertint-se d’aquesta manera en la primera ciutat del País Valencià a vore un castell de 9 altures, gràcies a la Jove de Tarragona.

Però no només la Jove va marcar els 18 anys de Trobades, els convidats de La Nova, La Conlloga de Castelló, va sorprendre amb tres figures de cinc altures.

La Vespra

La Nova Muixeranga d’Algemesí començà la XVIII Trobada, per primera vegada, el dia de La Vespra, com es fan les grans festivitats. A les 19 hores s’obria al Museu de la Festa una exposició de fotografies, textos i samarretes que han anat generant-se durant aquests 20 anys. La inauguració va reflectir la “memòria viva de la colla. Envoltats de molts amics de trajectòria, i amb la presentació de Joan Nàcher, vam escoltar el nostre promotor, Raül Sanxis, també Salut Monzó, la muixeranguera que va dibuixar aquell primer logo, les samarretes o el mocador, la presidenta Maria Esplugues i també les paraules de suport del regidor de cultura Pere Calpe.

La presidenta Maria Esplugues amb el Fotògraf i amic de sempre Ximo Bueno en l’exposició “20 anys de La Nova Muixeranga”
La Xopera arrancà les actuacions de “La Vespra”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A les 21 hores en punt s’alçava una fantàstica xopera a la porta de la seu de la colla davant de la pancarta desplegada al balcó on romandrà tot l’any el lema d’enguany “Arrelats a una Terra”.

Amb el suport de la colla de Tabal i Dolçaina, un passacarrer va recòrrer tres carrers del nucli històric fins arribar a la Capella de La Troballa.

El “Primer Pilar Caminat de La Vespra”, un pi doble, es va aixecar per enlairar-se carrer pel Berca. Aquesta primera fita emocionant va arribar fins el número 22 del carrer. La intenció és que el Pilar Caminat puga arribar a la Plaça Major en pròximes edicions. La Nova va decidir implantar aquest Pi Doble Caimat com a reconeixement als XVIII anys de la Trobada. Com fem a la mediterrània amb totes les grans festes, la vespra es prepara una bona festa i comencen ja els primers actes anunciadors del que arribarà l’endemà. D’aquest costum tan antic ens han quedat moltes dites com ara “De la vespra, la festa” “Qui fa la vespra, fa la festa”.

El pilar va recórrer més de la meitat del trajecte que s’havia previst completar en futures edicions.

Un “Pinet Doble” va recórrer més de la meitat del trajecte fins a la Plaça Major.

 

La Trobada

A primera hora de la vesprada del dia 10 de juny estava tot enllestit a la seu de la Nova per a rebre els més de 150 muixeranguers de la Conlloga de Castelló i uns 240 de la colla amb els dos grups de músics.

A les sis arrancava el passeig de gegantets de les dos colles pel Carrer Nou fins a la porta d’on va viure l’escultor Leonardo Borràs. Ací la Nova va representar el “Ball de Gegantets” en agraïment i reconeixement de Leonardo Borràs.

En arribar a la Plaça, vint pinets de 3 altures commemoraven el vinté aniversari de la Nova Muixeranga. 120 muixeranguers van participar en aquest recordatori festiu al poble.

Un pilar de tres Altures per cadascun dels 20 anys de la Nova

La Nova va arrancar les tres rondes previstes amb una figura de sis altures, la Dolçaina. Des de 2004 que no s’havia alçat aquesta figura a la plaça. No obstant, per un malentès la Dolçaina no es va acabar de coronar. L’actuació de la Nova Muixeranga va seguir amb dos “Altes de 5” que es van alçar de manera simultània i “La Sisena” que enguany només s’ha vist a Algemesí, a la nostra plaça.

Per acabar, en els tradicionals “Pilars de Comiat” es va alçar un pilar de cinc altures.

Dues altes de Cinc

La protagonista principal de l’èxit de la Trobada de Muixerangues va ser la “Jove de Tarragona” que va convertir Algemesí en la primera plaça de 9 altures del País Valencià i la segona de fora del Principat.

Tres de Nou de la Colla Jove de Tarragona

En acabar la Trobada es va realitzar un acte d’agermanament i agraïments entre les 4 colles , l’escola de Tabal i Dolçaina i els representants de l’administració que s’hi van acostar fins a Algemesí a fer-nos costat.

Per primera vegada van veure en una Trobada al President de Les Corts, el Conseller de Cultura, diversos directors generals del departament de cultura i els responsables municipals: L’Alcaldessa Marta Trenzano i el regidor de cultura Pere Blanco. La Conselleria de Cultura i l’Ajuntament van patrocinar les despeses de la Trobada.

 

La presidenta de la Nova Muixeranga, Maria Esplugues, va ressaltar precíssament el suport de l’actual administració, mai vist en els últims governs, a un fet tan destacat en el nostre calendari com és La Trobada, nascut des de la cultura popular, del poble.

La festa però no va acabar ací. Després d’un sopar multitudinari en el pavelló de les quatre colles participants, músics i convidats, la Conlloga convidada per la Nova Muixeranga va fer nit a Algemesí per a poder gaudir d’un dinar de les dues colles diumenge i tancar una Trobada, la XVIII, inoblidable.

Dinar de gemanor entre la conlloga de Castelló i la Nova Muixeranga.