TOT ENLLESTIT PER A LES FOGUERES DE SANT JOAN

Compte enrere per a l’actuació diumenge de matí a Les Fogueres d’Alacant 2016.

Enguany és la Federació de Fogueres l’entitat que organitza la II Diada de Muixerangues “MuixeAlacant” en la qual participarem el pròxim dia 19 de juny al cor de la capital,  junt amb 12 colles més amb els seus grups de Tabal i Dolçaina, de tot el territori valencià.

La nostra Colla va participar l’any passat en la I Diada de Muixerangues organitzada per la Muixeranga d’Alacant.

La Sisena de la Nova Muixeranga d'Algemesí a Alacant
La Sisena de la Nova Muixeranga d’Algemesí a Alacants organitzada per la Muixeranga d’Alacant l’any passat.

La Nova Muixeranga d’Algemesí ha tingut l’honor de ser convidada a aquesta cita d’una forma destacada ja que les nostres actuacions consistiran en una figura en solitari en la primera ronda amb la pinya formada per la resta de muixerangues participants seguida d’una actuació conjunta d’aquestes colles a excepció de La Nova. En la segona ronda d’actuacions, la Nova Muixeranga s’incorporarà a la resta de Muixerangues i totes 13 farem cadascuna una figura al mateix temps. En l’última i tercera ronda, la Muixeranga amfitriona, la Muixeranga d’Alacant, i la Nova Muixeranga d’Algemesí , actuaran al mateix temps.

Aquesta manera, en què la Muixeranga d’Alacant ha previst la seua diada, té un significat especial, ja que escenifica la pinya existent entre tot el moviment muixeranguer i especialment en vers d’Algemesí que és on la Muixeranga ha perdurat en el temps.

L’explosió de Muixerangues al cel i música de dolçaina als carrers, prevista per a diumenge de matí, tanca el Cicle Cultural de Fogueres que enguany ha posat en marxa la mateixa Federació en col·laboració amb la Diputació. Aquest cicle començà el mes de maig i acabarà just quan arranque la mascletà de diumenge, ja que per la nit tindrà lloc la plantà oficial de les Fogueres.

El Cicle Cultural ha inclòs concerts, exposicions i diverses trobades.

 

LES FOGUERES, FESTA GRAN D’ALACANT

1928 al barri de Benalúa
1928 al barri de Benalúa

Segons la informació de què disposa la mateixa Federació de Fogueres, les primeres fogueres que es troben als llibres se remunten a l’any 1822. El costum d’encendre foc amb branques al camp per espantar les plagues o atraure la pluja es va convertir també en un costum a la ciutat on també es disparaven traques i coets. Des de l’any 1822 es té constància de la prohibició de fer-les fins que el 1881 s’alça la prohibició i la festa de carrer arranca ja amb ninots a les fogueres.

L’any 1928 es va crear una associació anomenada Alicante Atracción per a impulsar el turisme de la ciutat i es converteixen en un reclam turístic imitant la manera de treballar a les falles de València. Durant l’any 1932 les Fogueres instauraren la màxima representació de la festa en la Bellesa del Foc; un càrrec que és elegit cada any entre les integrants de les comissions de barri.

Ara mateix, hi ha a Alacant prop de 90 comissions de foguera en les quals participen més de deu mil persones.

LA NOVA MUIXERANGA EN TOTES LES GRANS FESTES VALENCIANES

Amb l’actuació enguany a Alacant, la Nova Muixeranga d’Algemesí haurà estat present alçant les nostres figures en les festes majors de Castelló, València i Alacant.

La Colla va participar en la I Trobada de Muixerangues de Castelló que es va fer en plenes festes fundacionals de la ciutat de La Plana, amb les gaiates en els carrers i també en la Cavalcada del Patrimoni durant les passades festes falleres per a donar suport a la candidatura de les Falles com a Patrimoni de la UNESCO.

El pilar de cinc aixecat a Alacant davant el públic més divers, minuts abans de la mascletà
El pilar de cinc aixecat a Alacant davant el públic més divers, minuts abans de la mascletà

La nostra presència a les festes és un fet molt important per a la Nova Muixeranga en tant que Algemesí ha estat en els esdeveniments més destacats de la cultura popular valenciana. A més cal ressaltar l’impacte que aquestes actuacions tenen per a la difusió de la nostra festa ja que, si a Alacant es preveu enguany la visita d’un milió de turistes, les passades falles acudiren al cap i casal més d’un milió i mig de visitants.

 

ACÍ TENIU EL PROGRAMA DE FOGUERES DE SANT JOAN 2016