Qui som

Qui som

Fotografia de Joan Nàcher. Fotografia de grup de la Nova Muixeranga en la Processó de les Promeses de les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí el 7 de setembre de 1998.

La Nova Muixeranga d’Algemesí és una associació cultural hereva de la tradició muixeranguera d’Algemesí, que té com a finalitat la construcció de torres humanes. La Nova naix l’any 1997 amb els objectius de transformar la manera d’entendre la muixeranga i que, en aquell moment, es van plasmar amb la plena incorporació de la dona en aquesta dansa. Però a part d’aquest fet imprescindible i irrenunciable, des de la Nova Muixeranga d’Algemesí entenem aquesta tradició com una cosa més que fer volantins o cabrioles. Volem prendre consciència de per què les fem, i saber que, darrere de cada mà o damunt de cada peu al muscle, hi ha alguna cosa més que carn i ossos. Les muixerangues tanquen valors com la coneixença del comportament i estils de vida d’un poble. Comprendre per què una societat té entre els seus costums posar els peus damunt els muscles d’una companya, ens ha d’ajudar, entre altres coses, a conèixer-nos i a valorar-nos. Fem muixerangues amb la ferma voluntat de fer i resistir com a poble. Com a poble obert, progressista i igualitari.

La Nova Muixeranga d’Algemesí ha esdevingut una eina útil per bastir una obra comuna. Que és en ella mateixa una metàfora: la de fer pinya tots plegats per un objectiu comú, com a colla, com a societat o com a poble, la d’entendre que el futur cal construir-lo totes i tots plegats, sense cap discriminació per raons de sexe, de procedència, ni condició social. Ho hem demostrat fent de la Nova un espai d’inclusió i acollida per a qualsevol persona que vulga fer pinya amb nosaltres, col·laborant amb Algemesí Solidari o Refugia’l i realitzant tallers a la presó de Picassent.

Fotografia de Garay Green. La Nova Muixeranga d’Algemesí fent una Alta Clàssica (també anomenada Xopera) en el concert de la Fúmiga i Oques Grasses dins dels actes pel 25 d’Abril, en la Plaça de Bous de València l’1 d’abril del 2022.

Fotografia de Ximo Bueno. La Nova Muixeranga d’Algemesí fent un Pilar de 5 aixecat per sota en la Processó de les Promeses de les Festes de la Mare de Déu de la Salut, a la plaça Major d’Algemesí el 7 de setembre del 2019.

Fotografia de Ximo Bueno. La Nova Muixeranga d’Algemesí fent una Alta de 6 en la Processó de les Promeses de les Festes de la Mare de Déu de la Salut, a plaça Major d’Algemesí el 7 de setembre del 2016.

El vestit de muixeranguera ens iguala, dintre de la singularitat pròpia de cadascú. Dintre de la pinya tothom ocupa un lloc d’allò més important. No ho és més l’alçadora que la primera mà. Ni la base ho és més que aquell que fa d’escala. Totes i tots som necessaris, però ningú imprescindible. Ser muixeranguera és en si mateix una actitud. I ho és pels valors que representa. Valors com l’esforç, el seny, el coratge d’alçar-se després d’una caiguda o la germanor que es respira a dintre de la colla. Valors com la igualtat, la tolerància, la superació. Tot amb l’objectiu d’aconseguir aquelles alegries col·lectives, sempre més gratificants que no pas les individuals. Una actitud que ens ha permés aconseguir fites úniques com haver fet més de 25 muixerangues de 6 alçades, una d’elles a Vilafranca del Penedès, la primera fora del País Valencià, o dos figures de 6 alçades en una mateixa Trobada de Muixerangues l’any 2018 o simplement haver portat la nostra cultura a més de 150 municipis diferents, apostant també per la difusió del fet muixeranguer en altres poblacions i la creació d’una federació de muixerangues.

Fotografia de la Nova Muixeranga d’Algemesí. Tres files de Pinets de 3 (d’esquerra a dreta) de la Muixeranga d’Alacant, la Nova Muixeranga d’Algemesí i la Jove Muixeranga de València a la V Diada de Muixerangues d’Alacant el 27 d’octubre del 2019.

Fotografia de Manel Martí. Dos Pins dobles mixtes (també anomenats Pilars de 4) de germanor entre els Bordegassos de Vilanova i la Nova Muixeranga d’Algemesí en el comiat de l’intercanvi cultural, durant les Festes de St. Jordi a Vilanova i la Geltrú el 23 d’abril del 2017.

Sempre hem treballat per l’intercanvi cultural amb la Trobada de Muixerangues d’Algemesí, que ja porta més de 20 edicions, mostrant la pluralitat de les diferents torres humanes amb els castells, falcons, ball de valencians i muixerangues.

Fotografia del Punt Avui. La Nova Muixeranga d’Algemesí fent una Alta Clàssica (també anomenada Xopera) en un acte organitzat per l’associació Xúquer Viu, en defensa del riu Xúquer al seu pas per Alzira.

Fotografia de Raül Sanxis. Xiqueta de la Nova Muixeranga d’Algemesí fent un Pinet i participant en la manifestació del Dia de la Dona a València el 8 de març del 2018.

En la Nova Muixeranga d’Algemesí hem aconseguit, des de la tradició, encarar amb modernitat el futur, amb il·lusió, com guaiten els innocents ulls d’un xiquet. Un moviment que sap que el futur és transversal i que cal estar colze a colze amb la resta dels moviments socials del país. I per això des de la Nova Muixeranga hem col·laborat amb entitats com Escola Valenciana a les Trobades, amb una aposta clara per la defensa de la llengua i encarant projectes com la publicació del llibre Vull ser Muixeranguera d’Enric Lluch, acompanyant la nostra música i acomiadant a grups com Al Tall o Obrint Pas en els seus últims concerts, recopilant i publicant els tres volums de CDs de versions de la Muixeranga amb multitud d’artistes, donant suport a les Falles en la declaració de patrimoni per la UNESCO o participant en les celebracions del 9 d’Octubre, el 25 d’Abril amb ACPV, actes i manifestacions pel 8M, així com la defensa d’un Xúquer Viu.