Pilar Nàcher Ferrero i els XX anys de la Nova Muixeranga

Síndica d’atenció ciutadana de l’ajuntament d ‘Algemesí. Pilar Nàcher va ser la primera persona que va aparèixer en les pantalles de la televisió de la ciutat . Treballadora incansable, assegura que és moment de retre homenatge a un grup de gent que, a més de fer torres humanes, formen part del teixit associatiu del nostre poble.

La Síndica afirma que fa 20 anys molts ciutadans van patir perquè la colla anara endavant i poguera eixir a la processó dins  de la normalitat democràtica on les dones són persones.

Aquest és el seu testimoni que ha nomenat:

DE DONES I MUIXERANGUES

Em demana una muixeranguera unes paraules sobre la NOVA amb motiu dels vint anys de la vostra existència, ella mateixa em confessa que troba poques dones per encomanar-los aquesta tasca…

Allò primer que em ve al cap, és la importància que va tindre la incorporació de les dones al món muixeranguer, des de sempre el meu món laboral es desenvolupa a la comarca de la Safor, i recorde les telefonades que en aquell moment vaig rebre interessant-se i encoratjant-me a mi o qui jo coneguera que poguera influir, que tinguera capacitat de decisió, en què sí!!!… en què les dones havien d´eixir a la processó de la Mare de Déu de la Salut, havien de poder formar part de les colles muixerangueres…

De vegades, algunes coses, les donem per suposades, i allò que molts algemesinencs vivien com a natural, als nostres veïns els preocupava, per si de cas no podien eixir, per si no es podia normalitzar la seua situació…

Això es va aconseguir a la Verda, i ara ja és normal a les dues colles muixerangueres d’Algemesí, però, no hem de perdre de vista quina continua sent la situació de les dones al 2017.

Les dones sempre hem de demostrar més que un home, diu Angela Davis que “feminisme és la idea revolucionària del fet que les dones són persones”, encara que hem aconseguit conquestes en la vida pública, els homes no han avançat a l´àmbit privat.

Cal recordar que la lluita no ha estat gens fàcil, hui la majoria de les nostres lleis reconeixen la diversitat entre els dos sexes… però, l´accés a llocs de responsabilitat encara és majoritàriament masculí, i un tema important és la doble jornada que fem les dones en l´àmbit professional i el personal. Hem de continuar amb una educació clara de les nostres filles i fills perquè es comencen a veure signes de retrocés.

 

Encara hi ha moltes coses que ens mostren que la societat no té assumida la igualtat de gènere, només cal pensar en quants noms coneixem de filòsofes, pensadores, pintores, escultores, directores de cinema, malgrat que les dones pensen, pinten, fan cinema… Per contra, si parlem de pobresa, aleshores sí que ens apareixen rostres femenins que pateixen la discriminació social i econòmica que condueixen a l´exclusió.

 

Probablement, l´accés de les dones a la muixeranga d´Algemesí, només va ser un signe dels temps, potser només un símbol, però que des d´aleshores s´han promogut canvis en altres parts de la processó. Cal , doncs, fer també memòria i retre homenatge a un grup de gent del nostre poble, que a més de fer torres humanes, formen part del teixit associatiu del nostre poble, de forma vigorosa, que ha sabut organitzar la Muixerola i tantes i tantes activitats culturals de tot tipus, que justifiquen l´esforç particular de molts d´ells, no puc deixar de pensar en tantes i tantes persones particulars, totes les ajudes rebudes per les institucions, potser són les més ben aprofitades de tot el panorama cultural del nostre poble.

 

Finalment, ja és hora de posar les coses al seu lloc i reivindicar amb orgull aquest món, i encara més fer-ho des del bressol, rejovenint les colles i els seus troncs… i donar la benvinguda a les noves fornades, un sincer agraïment, per fer encara més gran el món casteller.

Salut i muixerangues.

Pilar Nàcher Ferrero