LA NOVA TÈCNICA COMENÇA A CAMINAR AMB ESTER FERRER AL CAPDAVANT.

ESTER FERRER, MESTRA DE LA  NOVA MUIXERANGA, AMB UN EQUIP ON ESTÀ REPRESENTADA TOTA LA COLLA.

 

L’assemblea general de la Nova Muixeranga d’Algemesí va elegir la nova àrea tècnica per 70 vots a favor i cap en contra el passat 3 de desembre. Ester Ferrer agafa la direcció per quarta vegada al llarg dels prop de 20 anys d’història de la Nova. Per tant és una de les persones que més coneix aquesta responsabilitat.

Ester Ferrer va ser mestra entre desembre de 2002 i de 2004, només 5 anys després del naixement de la Nova Muixeranga, un fet impactant en aquell moment ja que 5 anys abans no hi havia dones en el ball a Algemesí.  També ho fou durant un mes de 2005 i d’octubre de 2007 fins a novembre de 2009. El període que ara s’inicia finalitzarà el 2018.

En la presentació del seu projecte tècnic, va explicar que l’equip està pensat per a sumar i per a unir les diverses veus que hi ha dins la colla. Va anunciar que hi haurà assajos específics prop de les grans actuacions per a poder aconseguir els objectius i que es recuperarà “La Dolçaina” com una figura d’altura que ja està a l’abast de la Nova. Ester Ferrer va explicar que, com en els dos anys anteriors, s’alçaran “l’Alta de Cinc” , dos simultàniament, en tant que dos figures juntes com aquestes donen participació a molts muixeranguers.

La mestra va explicar que es tornaran a fer les fitxes físiques de cada persona, conèixer la seua evolució muixeranguera, altura per altura i que l’assistència als assajos siga determinant.

Ester Ferrer va recordar que sempre ha intentat millorar les infraestructures per assajar. Així ho va fer quan es van introduir les barres o el casc i ara l’objectiu està en aconseguir una xarxa per a millorar la seguretat.

La mestra instaurarà els assajos de xiquets de manera regular, d’acord amb les famílies, i recuperarà figures d’altura com ara “La Dolçaina”.

Ací teniu alguns moments de la intervenció d’Ester Ferrer.

 

Tots som Pinya

L’equip tècnic actual està dividit en diverses subseccions com ara el tronc, la pinya, els pre-alçadors, o xiquets. Són en total una vintena de persones que treballaran durant els pròxims anys perquè La Nova Muixeranga continue sent un referent dins i fora d’Algemesí.

Dins d’aquest projecte, el responsable que la Pinya realitze bé el seu treball, Salva Vicedo, va afirmar que hi haurà tres idees entorn de les quals haurà de girar tot. Les idees de que “Tots Som Pinya”, fer pedagogia de les figures i auto-classificació . La primera frase es justifica en què la pinya és la colla, la segona en la necessitat què tots els muixeranguers coneguen com es forma cada figura tècnicament perquè estiga correctament alçada i auto-classificació per a que tothom conega on ha de situar-se en la pinya en qualsevol moment que faça falta.

Salva Vicedo s’explicava d’aquesta manera:

 

Per la seua part, el portaveu de l’àrea de xiquets, Marc Adam, va explicar que es farà servir la pedagogia perquè els menuts puguen aconseguir  allò que es proposen i s’ho passen bé.

Prèviament, el mestre eixint, Jaume Adam, va fer un breu resum dels èxits aconseguits, amb les mínimes caigudes. També va ressaltar la bona actitud dels xiquets i les xiquetes i, especialment, va destacar que continuarà ajudant com a muixeranguer.

Jaume Adam i Ester Ferrer van simbolitzar el traspàs de direcció tècnica amb la figura del gaiato guarnit amb mocadors i barret de la Nova Muixeranga, que diferencia el mestre de la resta de la colla. Durant aquests dos anys, la mestra ha decidit que el gaiato es quede a la seu.

Ester Ferrer i Jaume Adam traspassen la dirección técnica de la Nova Muixeranga
Ester Ferrer i Jaume Adam traspassen la dirección técnica de la Nova Muixeranga

Més de 25 actuacions d’octubre a octubre.

El curs de la Nova Muixeranga, entre octubre i octubre ha batut rècords d’actuacions i, per tant, també de muixerangues alçades al cel.

S’han enregistrat 26 actuacions de nord a sud del territori valencià a més d’una estada a Reus, Igualada i Girona. La Nova ha xafat les places de Nules, Castelló de la Ribera, Alginet, Alacant, Castelló, València i llocs tan emblemàtics com El Monestir de La Valldigna i el de Sant Miquel dels Reis. A més, ha assistit a uns altres actes per a refermar la nostra llengua i la nostra cultura amb la nostra presència a l’aniversari de l’editorial Bromera, la Trobada d’Escola Valenciana, el concert de la nostra música a la Plaça de Bous de València, Un Riu de Cultura o l’actuació de suport a les Falles a la candidatura, aconseguida, de la UNESCO com a patrimoni.

Seguint amb el compromís de la Nova amb la solidaritat i amb el poble d’Algemesí, s’ha participat en tallers a escoles d’ensenyament, a “Pobresa Zero”, a les festes de “El Carrascalet” o amb el “Passeig per les escultures al carrer de Leonardo Borràs”.

Com a associació cultural, la Nova ha mantingut les festes tradicionals amb el dinar dedicat a la gastronomia popular, la setmana d’actes “Muixerola-2016”, Carnestoles, la Foguera de Sant Antoni i la publicació de l’últim CD de Versions de la Muixeranga. 

 Açò no s’acaba

El mes de gener pròxim la Nova Muixeranga començarà a celebrar els seus 20 anys d’existència. El vintè aniversari arriba ple d’esdeveniments per a celebrar-ho, però també amb molta feina per davant.

La Colla continuarà demanant una política de bons gestos als governants, com ara el reconeixement als grans valencians, cas d’Ovidi Montllor o Leonardo Borràs; seguirà treballant per a millorar les infraestructures de la seu, aconseguir un lloc millor i poder arribar, recuperar i escampar la cultura popular a tots els racons d’Algemesí, sempre amb Muixerangues al vent.

Ací us deixem la composició de l’Àrea Tècnica de la Nova Muixeranga 2016-2018

Àrea Tècnica de la Nova Muixeranga amb Ester Ferrer al capdavant.
Àrea Tècnica de la Nova Muixeranga amb Ester Ferrer al capdavant.

img_4525