MUIXEROLA-2016 ACABA AMB UN ESPECTACULAR CORREFOC DELS DIMONIS DE MASSALFASSAR DESPRÉS DE HUIT DIES INTENSOS

 

Durant una setmana, la Nova Muixeranga ha unit cultura i tradició en una dotzena d’actes diferents. Pilota Valenciana, Foc, Muixeranga, Poesia, Llibres, Música, Flamenc, Fotografies i molta Solidaritat.

La setmana cultural que s’acaba de tancar ha posat enguany l’accent en la pilota valenciana i el foc com a part dels fonaments d’una cultura que pot quedar-se coixa si no la gastem.

 

img_4333

D’aquesta manera, els primer esdeveniment, només arrancar Muixerola, va ser la música en la nostra llengua. Donallop,  va vindre a Algemesí per a mostrar la fusió dels últims estils que estan sonant a La Mediterrània.

 Les notes de Donallop es van completar amb la nit de Flamenc al corral de la seu, divendres dia 18, amb els veïns del barri del Raval de Nuevo Amanecer Gitano on vam descobrir i ens vam contagiar de l’alegria que acompanya el flamenc.

Muixerola va dedicar un  dissabte sencer  als més menuts que de bon matí van prendre el Carrer Nou i, sense cotxes ni impediments, van jugar i van encalar la pilota en moltes partides de raspall. De vesprada, a la seu gaudiren del “Carrocuento” amb un lladre que furtava les paraules.

img_4369
Presentació de Fer Harca2 Llegendes valencianes

Com a Estellés li agradava, un diumenge de matí, sonaren els seus versos i atragueren fins a la seu poetes, recitadors coneguts i amics en un esmorzar que es va allargar tot el matí, asseguts a caixons de taronja i banquetes.  La vesprada de dijous amb la llibreria Samaruc es va presentar el segon volum de “Fer harca” un conjunt de textos d’histories medievals valencianes a càrrec de Frederic Aparisi, Vicent Baydal i Ferran Esquilache.

 

De manera fidel, tots aquets esdeveniments van ser fotografiats pel nostre amic Ximo Bueno, com sempre retratant els bons moments de la colla. Per això enguany li vam preparar una exposició en solitari dins de Muixerola. El primer pis del Museu de la Festa es va omplir amb una trentena de fotografies amb els “Espais” que Ximo Bueno ha anat furtant del dia a dia del poble. Les seues fotos es posaren a la venda per a poder enviar la recaptació als refugiats mitjançant l’associació solidària Refugia’l.  A aquestes hores, s’han venut la pràctica totalitat de la trentena de fotografies que s’hi van penjar a les parets del convent.

Envoltant Ximo Bueno
Envoltant Ximo Bueno
img_4157
Raül Sanxis presentant  l’exposició de Ximo Bueno acompanyats del regidor Pere Blanco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Primera edició del Trofeu de Raspall ha marcat l’inici de la recuperació de la pilota professional a Algemesí.

 Un dels pilars d’aquesta setmana cultural ha sigut començar a recuperar la pilota professional, cosa que precisa d’un trinquet en condicions amb les mesures necessàries. Primer foren els xiquets de l’Escola de Pilota els que cridaren l’atenció dels vianants del centre . Després les dones de diverses escoles de La Ribera i L’Horta les que van jugar partides de dobles durant més d’una hora per a donar pas, tot seguit al I Trofeu Professional i un record per a Angel Velasco, gran amic i defensor de la pilota, que ens va deixar fa poc.

Dolçaina i Tabal van fer sonar la Muixeranga d’Algemesí i dos muixeranguers van fer davant els pilotaris l’homenatge.

img_4374

I és que quatre grans jugadors de pilota es van sumar a la reivindicació de La l’Escola de Pilota amb la Nova Muixeranga.

Mai havien tingut un joc tan esperat al carrer, Waldo d’Oliva i Guillem de Castelló de la Ribera van jugar a dobles contra Ricard de Castelló i Josep de Xeraco.

Formant dos equips, roig i el blau, jugaren una partida molt renyida. En uns primers moments semblava dominar l’equip de Waldo i Guillem però Ricard i Josep van rematar guanyant el I Trofeu Ciutat d’Algemesí.img_4224

L’entrega de premis va estar a càrrec del regidor de cultura, Pere Blanco, i del mestre de la Nova Muixeranga, Jaume Adam. La presència de l’Ajuntament en aquest Trofeu s’entén com a una mostra de suport real a la pilota. Des de l’Escola de Pilota es va reclamar la recuperació d’un trinquet professional i un impuls per a tornar a escampar el joc entre els veïns.

La intenció és que la programació del Raspall al carrer durant la setmana cultural no finalitze ací. Aquests campionats han marcat l’inici d’una sèrie d’accions per a tornar a escampar el joc a Algemesí i que torne a gaudir del prestigi d’unes dècades passades.

Recordem que a Algemesí ha funcionat històricament un trinquet, de titularitat privada, que tancà les portes i es troba en pèssimes condicions. L’ajuntament va construir un mini-trinquet al poliesportiu municipal on entrena l’escola de pilota.

Els grans noms de la pilota han acompanyat també Algemesí al llarg de la història com ara Danielet i Vendrellet.

Foc per a tancar una setmana de vertigen

Els dimonis de Massalfassar van tancar amb un gran correfoc la setmana cultural. Els llums del carrer es van tancar i les espurnes i el soroll de la pólvora desfilaren pel Carrer Fusters, el Carrer Muntanya fins a la Plaça Major. Els amics de Massalfassar, en ple cor de l’Horta Nord, van treure a Algemesí la Gàbia, el Drac, Els Molins i ens prepararen una espectacular disparada final. El Correfoc va ser una de les grans festes també per als xiquets que, sense por al foc però ben equipats, es van mesclar amb els dimonis i les forques de pólvora.

Muixerola-2016 ha tancat la porta. Ara després del treball d’un gran equip de la nostra colla, comença ja a aguaitar Muixerola-2017.

img_4356

 

 

 

 

El cartell que ja ha fet història.img_4071