LLUÍS ESCARTÍ FA MEMÒRIA DELS NOSTRES VINT ANYS

Lluís Escartí, mestre, i una de les persones  destacades per la seua dedicació i estima al poble ; investigador del passat i el present d’Algemesí, ressalta el paper social i cultural fet per la Nova Muixeranga des del seu naixement.

Lluís Escartí

“Vint anys de dedicació, de progrès i de maduració que han enriquit, i de quina manera, el panorama cultural del nostre poble”

Algemesí, 2017. LLuís Escartí

HAN PASSAT 20 ANYS!!!

… d’aquell 13 de març del 1997, quan una vintena de dones i hòmens es van reunir als jardinets de la Capella de la Troballa per a fer el primer assaig de la Nova Muixeranga d’Algemesí i encetar així un engrescador projecte que ho ha canviat tot i ens ha canviat a tots. Vint anys de dedicació, de progrés i de maduració que han enriquit, i de quina manera, el panorama cultural del nostre poble.

Des del 31 de gener de 1998, en què es va produir la primera aparició pública, fins a hui, el balanç de la Nova és admirable 301 actuacions, 117 de les quals han tingut lloc a Algemesí, 156 a poblacions valencianes i 28 en altres ciutats de l’Estat, principalment a Catalunya.

Tanmateix, la Nova ha anat molt més enllà i s’ha caracteritzat des del primer moment pel seu dinamisme i la seua hiperactivitat cultural: la publicació de la revista “La Figuereta”; la participació en les Trobades d’Escoles en Valencià; l’organització de jocs i de festes populars i de carrer, com les fogueres de Sant Antoni i de Sant Joan, Carnestoltes, correfocs, sopars, calçotades i concursos gastronòmics; la instauració del premi de fotografia de la Mancomunitat de la Ribera Alta de torres humanes; la promoció d’exposicions, xarrades concerts i recitals de poesia; la presentació de llibres i discs; la projecció de documentals; el foment de treballs d’investigació sobre la Muixeranga; la col·laboració amb la Universitat de València i la Jaume I; la realització d’activitats a l’aire lliure, com excursions, acampades o senderisme, moltes de les quals dirigides als més menuts.

 

A més a més, la Nova ha treballat de valent per mostrar el ball fora dels seu context tradicional, organitzant tallers de muixerangues als col·legis, instituts i, fins i tot, a la presó de Picassent, i ha acudit sense dubtar-ho a nombrosos actes solidaris i de compromís amb la terra i el país. Una tasca constant i desinteressada per la qual va rebre el premi de la Federació de Dones Progressistes del País Valencià el 1999.

En Algemesí ha col·laborat amb altres causes i associacions, com Pobresa Zero, la Casa Cantonera, Confiteor, L’Associació contra el Càncer, l’Escola de Pilota Valenciana o Expo Algemesí. Sota el paraigües de la Muixerola, han actuat Al Tall, Pep Gimeno el Botifarra, Xavi Richart, Nèstor Mont, Dani Miquel o Toni de l’Hostal i hem pogut gaudir amb escriptors com Enric Lluch, Vicent Borràs i Fina Girbés.

Per tot això, pel que heu construït i pel que vos queda per bastir, l’enhorabona!!! Feliç 20 aniversari!!

 

 

 

This Post Has One Comment

  1. Maria

    Espere bastir amb il·lusió, uns quants anys més, alçant muixerangues, construint un país.

Comments are closed.