L’Alta de Cinc, La Xopera, La Tomasina i un Pilar de Cinc a la plaça del Mercadal a REUS

La Nova Muixeranga va acompanyar els Xiquets de Reus el dia de la festa major de la ciutat: la Diada de Sant Pere. La de Reus ha sigut una de les eixides més emocionants de la Nova durant el 2016.  Durant una jornada s’hi  va mesclar l’espectacularitat de les actuacions amb la diversió i la germanor entre les dos colles.

A Catalunya les colles castelleres aprofiten el dia gran de la festa del poble, el barri o la ciutat per a superar-se i muntar a la plaça un castell inèdit. Reus, a 14 quilòmetres de Tarragona i 105 mil habitants, n’és un bon exemple. En aquesta ocasió, les actuacions de la jornada van marcar un punt molt destacat en el relat de la festa.

Per una part, mai per Sant Pere se n’havien unit tres colles que mostraven al públic la història viva de les Torres Humanes i, per altra part, les tres van alçar castells tant alts o figures espectaculars.

Dissabte de vesprada, dia 25, el públic de Reus va poder gaudir de la Nova Muixeranga d’Algemesí, on es considera que s’ha conservat la tradició i s’ha escampat a la mediterrània, els Nens del Vendrell, que és la colla més antiga del món casteller i els amfitrions, els Xiquets de Reus.

L'Alta de Cinc Foto: Arnau Martínez
L’Alta de Cinc
Foto: Arnau Martínez

Les tres colles van sumar pinyes i per primera vegada en la història els Xiquets de Reus van carregar una torre de nou altures, un 3 de 9, a pesar que no la van descarregar per problemes tècnics. També els Nens del Vendrell van alçar 8 altures amb un 2 de 8 amb folre (doble pinya) i un 5 de 8 altures.

La Nova Muixeranga va optar per mostrar tres figures destacades del repertori algemesinenc, com són la Tomasina, l’Alta de Cinc i la Xopera. Per a tancar la jornada es va alçar un pilar de cinc net. El pilar de cinc ha tornat a incorporar-se a les actuacions des de la passada Trobada de Muixerangues el 28 de maig.

IMG_2030

Pilar de Cnc

Després de setmanes sense descans, els Xiquets de Reus ens van convidar a avançar un dia l’arribada a la ciutat per a poder aprofitar i gaudir de les seues festes. D’aquesta manera va eixir un primer autobús, divendres, com a avanç de la comitiva muixeranguera d’Algemesí. Dissabte va arribar la resta de muixeranguers i va arrancar la Diada amb les altres dos colles castelleres.

Durant el sopar de germanor, la Nova Muixeranga i els Xiquets de Reus es van intercanviar ambdós regals com a record de l’estada.

Els Xiquets de Reus, recordem, van ser els convidats de la Nova Muixeranga en la XVI Trobada de Muixerangues, l’any 2015. La Colla és coneguda pel color avellana que llueixen a les camises, ressaltant d’aquesta manera que Reus ha sigut la ciutat insígnia en el comerç de l’avellana durant segles. La Colla va nàixer l’any 1981.