La XVIII Trobada de Muixerangues reconeixerà el treball de recuperació fet per la Conlloga de Castelló.

El pròxim dissabte 10 de juny, la Plaça Major unirà tradició i altura, amb la Colla Jove Xiquets de Tarragona que intentaran el Castell de 9 altures, estrenant Algemesí com a Plaça de 9.

 

Es tracta que el públic puga gaudir i conèixer directament el treball que es fa a les nostres comarques.

A Castelló es disposa de testimonis escrits dels segles XVIII i XIX on s’explica que a determinades festes era costum fer “moixigangues”.

En concret es té constància que el 1912 es va fer l’última figura muixeranguera a Nules, anomenada “El Pilotó”, una construcció que també s’alçava a uns altres llocs de La Plana com ara la Vall d’Uxò i a Moncofa.

Hui encara perduren construccions humanes a Peníscola, amb el Castell, o el Ball de varetes de El Forcall.

Conlloga Trobada Algemesí
Foto Conlloga Castelló

La Conlloga va recuperar “El Pilotò ” més de cent anys després. “El Pilotó” s’ha quedat en el llenguatge popular com una frase feta quan es pretén dir que tot està en un muntó. Aquesta figura de forma arrodonida té 8 baixos, 4 segons, dos alçadors i una xiqueta.

La colla  ha començat el treball de recerca però també ha anat adaptant les necessitats de la colla a l’entorn. Ho expliquem. Per una banda, ha recuperat el Pilotó i continua investigant testimonis de possibles muixerangues a través d’associacions i experts. D’altra ha dedicat l’anomenat “Alcoianet doble” al Fadrí, que és la Torre del Campanar de la capital de la plana. De collita pròpia han tret a plaça una nova figura anonemada “Les AGulles” en honor a les muntanyes existents entre Castelló i Benicàssim anomenades Agulles de Santa Àgueda. Són dos “Alcoianets” i al mig “Un Pilar de dos” Aquesta figura que disposa de 10 baixos pretén ser l’estrena dels nous muixeranguers davant el públic ja que no passa de les tres altures.

Ara bé, aquestes figures no les vorem a Algemesí. Segons ens diuen a la colla, treballen en secret un gran repertori per a enlluernar el públic el dia 10 de juny a la Plaça Major.

Trobada 2016.