Es van alçar quatre figures de cinc altures, La Xopera, La

Canya, La Tomasina i el Pilar de cinc, en La III Diada de Muixerangues dins les Fogueres Culturals D’Alacant.
La Nova Muixeranga tornà a Alacant per tercer any consecutiu a la Trobada de Muixerangues valencianes que organitza la Muixeranga d’Alacant amb el suport del Consistori dins la programació de les Fogueres de Sant Joan. En aquesta ocasió es van desplaçar 130 muixeranguers amb els músics de la colla.
En la Tercera Diada van participar huit colles diferents, des de l’Horta Sud a l’Alacantí. En concret les colles de Cullera a la Ribera Baixa, Xàtiva a la Costera, La Safor, La Torrentina a l’Horta Sud, La Jove de València, El Campello a l’Alacantí i Alacant també a l’Alacantí.
La Diada va començar amb una primera ronda amb les huit colles al cel alçant les seues figures. En aquesta ronda es va alçar la Xopera, una figura de cinc altures que porta el nom d’un dels indrets més entranyables vora el riu Xúquer i que tècnicament és com una Alta de Sis sense la base.
En la segona ronda es va alçar la Canya, també una figura de cinc altures, creada a partir de la Dolçaina que en té sis altures. La Canya està composta per 4 muixeranguers a la base, tres muixeranguers al segon pis, dos muixeranguers als terços i es remata per l’alçadora i la xiqueta.
En la tercera ronda es va construir La Tomasina, una figura de cinc altures que es munta amb tots els pisos plegats, aquests van alçant-se d’un en un fins que queda totalment desplegada. Porta el nom d’un dels mestres de la Muixeranga d’Algemesí.
En els pilars de comiat, La Nova va alçar un perfecte pilar de cinc altures.

Foto: Nova Muixeranga

Cultura, llengua i tradició a Alacant.
La Diada alacantina s’ha convertit en una de les cites més importants del calendari festiu per a la Nova Muixeranga en tant que s’intenta fer pinya al treball que està fent la Muixeranga d’Alacant. Aquesta colla treballa des de les comarques del sud, de manera incansable, per a arrelar les tradicions a un territori que ha viscut dècades de cara al turisme espanyol o internacional.
D’aquesta manera, a més de recollir les figures tradicionals de les comarques del sud, convoca des de fa tres anys diverses colles.
Totes les colles muixerangueres fan cap a l’antiga fàbrica de “La Cigarrera” i es fa un passacarrer per tota l’avinguda principal de la ciutat mostrant any rere any una part important de la nostra cultura popular.
Enguany, com en les dos anteriors edicions, minuts abans de la mascletà en la Plaça dels Estels, va sonar la Muixeranga i van pujar les figures de les colles valencianes.
La festa va continuar a la fàbrica de “La Cigarrera” amb un dinar de germanor i molts molts somriures.
