La Nova Muixeranga recupera Els Botargues en la Foguera de Sant Antoni.

 

Tots els mals i sofriments de 2016 ja són cendra.

Les flames van ajudar la vesprada de dilluns a fer-los desaparèixer mentre anaven llançant al cel, les il·lFoguera Sant Antoniusions que la Nova Muixeranga ha encès durant en els seus vint anys de vida.

Amb la seu guarnida per a l’ocasió, i un bon àpat preparat, un camí marcat per dos fileres de deu torxes cadascuna ens va conduir fins a una foguera en verd, roig i blanc.

Damunt d’un maig, o suport central, en forma d’escala, les dos “X” que mostren el vintè aniversari anaven pujant una damunt de l’alta, com ho fa la muixeranga amb el lema “Vint anys encenent il·lusions”.

Anna Vicedo, Sara Ribes i Maria Pla, les tres pregoneretes de la Nova ens van anunciar l’arribada del solstici d’hivern i la presència enguany d’un geni especial molt divertit per a fer bons els desitjos: “Els Botargues de la Llum” estaven a punt d’aparèixer.

Mentrestant, la presidenta, Maria Esplugues, i l’historiador Carmel Ferragud van parlar de les raons i els accions de la colla.

Foguera de Sant Antoni

 

 

 

 

 

 

Va ser quan va arribar “La ballarina” que acompanyava “El Botarga”, un dimoni entremaliat que va espantar al més valent. Tres dimonis negres portaven el foc per a encendre la foguera.

El Botarga, capanetes al vent, va oferir finalment la seua torxa encesa al, fins fa dos dies, president Alfredo Rosa qui va calar-li foc.

El pilar muixeranguer de xiquets va anar alçant-se al toc de La Muixeranga mentre dos pinets van desplegar el cartell dels XX anys de La Nova a les portes de l’antic convent dels dominics, ara Museu de la Festa.

Envoltar la foguera és ja una tradició. El nostre Botarga, amb el seu vestit blanc tacat de roig i verd, desaparegué amb els seus companys, pot ser fins el pròxim solstici hivernal

Els Botargues de La Llum

Des de sempre, els botargues són en Algemesí aquells xiquets i xiquetes que demanen la voluntat als espectadors i assistents a la processó per a ajudar als seus balls.

Els botargues dimoniets perviuen en centenars d’indrets de la mediterrània i també en països llunyans que demanen bon oratge i sort durant l’hivern unes cerimònies on la gresca i el ball són els protagonistes.

No sabem qui eren els antecessors dels nostres botargues de setembre. De moment, els de la llum ens han fet una visita enguany.