La Nova Muixeranga guardonarà enguany Escola Valenciana per tota una trajectòria de recuperació de la llengua i la cultura amb un treball i una pressió constant per a conservar el país.

Trobada Algemesí Escola Valenciana
Trobades a Algemesí

El Guardó de la Nova Muixeranga s’atorga des de l’any 2002 cada cinc anys. En anteriors ocasions s’ha distingit amb ell El Museu de la Festa o l’Escola Municipal de Tabal i Dolçaina . Totes aquestes entitats o persones concretes han contribuït a difondre el treball que des de fa vint anys realitza la Nova Muixeranga d’Algemesí. De fet, la Nova Muixeranga ha participat en nombroses Trobades Comarcals i ha tancat les cerimònies d’entregues de premis Sambori o les mateixes Trobades.

La decisió de distingir Escola Valenciana es basa també en què La Nova Muixeranga comparteix cadascun dels seus principis i activitats i, d’aquesta manera ha aportat tot allò que ha estat a les seues mans.

El guardó: La Foradada

La Nova Muixeranga farà entrega del guardó en el “Dinar de Germanor” que tindrà lloc diumenge dia 26 de novembre a Algemesí.

Es tracta d’una reproducció de “La Foradada” una escultura obtinguda del disseny  que  l’artista d’Algemesí Leonardo Borràs va fer per a la Nova Muixeranga. Aquesta figura consisteix en un pinet de dos que es balla, quan es vol retre un homenatge a alguna persona o institució.

 

Un poc d’història.

Escola Valenciana va començar en el camp educatiu el 1984, quan van nàixer les primeres coordinadores. Aquestes acabarien federant-se l’any 1990 sota el nom

d’Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua, amb l’objectiu de potenciar la creació d’un sistema educatiu amb el valencià com a llengua vehicular. En aquest marc van nàixer les Trobades d’Escoles en Valencià, aplecs lúdics i reivindicatius que han esdevingut el projecte amb més ressò de l’entitat. Les festes per la llengua reuneixen cada any més de 220.000 persones entre pares, mares, alumnes i mestres en les vora 20 trobades comarcals.

En els últims anys l’entitat ha conservat l’acció a l’escola i ha ampliat el treball a la música, el cinema, la literatura, el voluntariat, la sostenibilitat o la democràcia participativa com a pilars d’una nova visió d’Escola Valenciana.

Tots aquests camps d’actuació els podem trobar en com el Voluntariat pel Valencià, La Gira- Festival Itinerant de Música en valencià, l’Acosta’t al Territori, el Cinema a l’Escola, l’Oficina de Drets Lingüístics, així com la Devedeteca, la col·leció “l’Àlbum” i els Tallers de Cultura Popular.

Actualment Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua – està formada per 29 associacions, la majoria d’àmbit comarcal.

L’educació el pilar fonamental.

Des de la seua creació, Escola Valenciana aposta per les línies en valencià, ja que garanteixen el coneixement de les dues llengües oficials del nostre territori. Aquest mateix postulat és el que defensen l’Institut Valencià d’Avaluació i Qualitat Educativa (IVAQE), la comunitat educativa i les universitats.

El gran repte educatiu del segle XXI és establir un bon sistema plurilingüe, això és, que l’alumnat valencià acabe els seus estudis dominant el castellà i el valencià, a més d’una llengua estrangera com l’anglés.