La NOVA MUIXERANGA FA LA SEUA MILLOR TROBADA DE LA HISTÒRIA

 

LA Nova Muixeranga va batre tots els seus rècords dissabte en la XVII Trobada de Muixerangues d’Algemesí. Per primera vegada es van alçar, per dos vegades consecutives, dos figures de cinc altures al mateix temps a més de l’Alta de sis o Sisena.

 

Mai havien eixit a la Plaça Major tants muixeranguers de la Nova  i mai se n’havien alçat en una Trobada dos figures juntes de cinc altures. La XVII Trobada ha passat, per tant, a la història en majúscules de la Colla. La jornada, a pesar dels entrebancs viscuts, va superar anteriors edicions, amb l’actuació de les dos colles convidades, Els Bordegassos de Vilanova i La Colla de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona, a més de la Muixeranga vella d’Algemesí.

Alta de Sis Foto Nova Muixeranga
Alta de Sis
Foto Nova Muixeranga

La colla convidada de la Nova, Els Bordegassos de Vilanova, van aconseguir alçar un Tres de Set, que és un castell format per tres persones en cada altura. També van construir dos Quatre de Set, un d’ells amb Agulla . Aquest últim és un castell format per quatre persones per altura, amb un pilar de cinc altures per dins, que quan es descarrega deixen lliure el pilar, a banda també muntaren un pilar de cinc de comiat.

La Colla de Sant Pere i Sant Pau, convidats per la Muixeranga blava, va realitzar per primera volta en la seua història un Pilar de sis altures. És la tercera vegada en els 17 anys de Trobada que s’alça un pilar de sis altures en la Plaça Major d’Algemesí.

Sant Pere i Sant Pau també va construir dos castells “Tres de set”, un d’ells amb agulla, i un de “Quatre de set”. La Muixeranga vella, també anomenada blava, va alçar una fantàstica “Morera” i l’Alta de sis. Va patir problemes per descarregar l’Alta i per alçar la Tomasina .

 

La Jornada, per a la Nova, va començar cap a les quatre de la vesprada amb l’arribada de la Colla dels Bordegassos a Algemesí, Més de 150 castellers vestits de groc amarronat van omplir ràpidament l’Institut Sant Vicent Ferrer, habilitat per l’ajuntament per acollir-los, i  després també el Carrer Nou, on es troba la nostra seu.

Pocs minuts abans d’eixir en cercavila va fer acte d’aparició la pluja. L’episodi d’aigua va finalitzar prompte i les dos Colles vam entrar a la Plaça. Els Bordegassos entraren fent un pilar de quatre, per davant , i tot seguit, La Nova Muixeranga vam formar un llarg corredor de pinets en tirereta encapçalats per dos pilars de tres. Paral·lelament entraven a la plaça les altres dos colles.

El vent va començar a bufar ben fort, però això no va ser obstacle per a les tres  rondes tradicionals de figures , que es van allargar fins a passades les nou i mitja de la nit.

L'Alta de Cinc i La Trobada
L’Alta de Cinc i La Tomasina

 

La Nova van començar amb una “Alta de Sis” i vam seguir alçant “La Trobada” i “La Canya” simultàniament, en la segona ronda, i “La Tomasina” i “L’Alta de Cinc” en la tercera ronda. La Nova va acabar l’actuació amb un Pilar de cinc que no s’alçava en la plaça des de 2010.

Totes les Trobades finalizen amb les colles al cel elevant els seus pilars. Aquest moment va ser el de la gran sorpresa quan, amb les quatre colles fent pinya, la colla de Sant Pere i Sant Pau va fer el seu primer pilar de sis altures.

Mentre  es va fer un   acte protocol·lari en l’Ajuntament, on les colles castelleres van rebre un record del consistoire, el grup de grallers “Si Fa Sol Toquem” va oferir una peça arranjada per a l’ocasió dedicada als tres patromonis de la Humanitat: Les Muixerangues, Els Castells i la Patum. Aquesta última és una festa històrica de la localitat de Berga.  http://www.lapatum.cat

la Trobada es va tancar amb un sopar de les quatre colles juntes.

Els bordegassos es van quedar amb La Nova fins a diumenge de vesprada.  De matí els acompanyarem a conéixer els valors naturals i culturals d’Algemesí  mentre els menuts gaudien de jocs populars. Van conéixer els carrers més antics de la població, les cases més significativas, la basílica menor i el Museu de la Festa.

La Trobada 2016 es va tancar amb una fotografia històrica tots plegats després d’un bon àpat, com toca.

Jocs populars per als xiquets
Jocs populars per als xiquets
Pilar de Cinc Foto: Gemma Pellicer
Pilar de Cinc
Foto: Gemma Pellicer
Els Caps de Colla i els Presidents. Foto: Nova Muixeranga
Els Caps de Colla i els Presidents.
Foto: Nova Muixeranga

 

Foto: Nova Muixeranga
Foto: Nova Muixeranga