La Nova Muixeranga celebra Sant Joan a Massalfassar amb la Colla de Dimonis, un dels símbols de la festa del foc al País Valencià.

La Nova Muixeranga actuarà dissabte que ve, dia 23, a Massalfassar abans de la gran festa que des de fa 26 anys ompli de foc i bèsties de ferro els carrers d’aquesta població de l’Horta Nord. Fins a Massalfassar s’acosten cada any valencians de tot arreu de les comarques per a participar de l’apoteosi del foc en la nit del solstici d’estiu.

La Nova alçarà les seues figures a la plaça, en una actuació estàtica que donarà pas al Correfoc de la Nit de Sant Joan. Per a la colla, aquesta visita representa un gran esdeveniment en tant que es comparteixen els mateixos objectius i una mateixa manera de viure el nostre poble.

El dia 23 és festa gran a Massalfassar, un poble de L’Horta Nord, on és molt difícil perdre les tradicions i els arrels.

La festa gran se celebra eixe dia, però realment, ha començat 24 hores abans quan tothom al poble pot acudir a l’anomenat “Corre-bar”. Es tracta d’anar calfant motors sopant al carrer, fent una ruta pels bars de la localitat on hi ha menjar i beguda a preus populars.

A partir d’ací comença un comboi que no cessarà fins que es vega a l’horitzó el sol del dia 24, el dia de Sant Joan.

Ja fa dies que la Colla està organitzant la nit de Sant Joan. Cal enllestir la pólvora, els animals o bèsties que han anant construint durant 27 anys, el sopar dels dimonis i els músics. Aquests sempre han sigut un dels grans fonaments en la història.

 

Un poc d’història

La Colla de Dimonis de Massalfassar es va fundar l’any 1991 i el primer “correfoc” eixia pels carrers del poble el Sant Joan de l’any següent.

Per aquells anys existia a la localitat un col·lectiu, integrat per tres associacions,  anomenat La Forana, que s’encarregava de canalitzar les reivindicacions del veïnat i també de mantindre les festes populars. Es va pensar que aquest últim seria també un dels seus grans objectius.

Va ser quan es va ressaltar la tradició del foc existent a Massalfassar lligada a la festa de Sant Antoni, on els coets i les traques van soltes pels carrers, amb molta responsabilitat, a qualsevol hora.

Aquell any començaven a crear-se colles de dimonis per les comarques del nord del País i Massalfassar va ser una de les capdavanteres. “Es recuperaria la festa al carrer en base a les nostres tradicions” assegura Josep Vicent Frechina, gran promotor de la festa popular a Massalfassar.

 

La Colla va rebutjar qualsevol imitació de comediants de foc al carrer o de correfocs d’unes altres zones de la Mediterrània.  “Es va idear fer un correfoc propi amb la seua música, les seues particularitats i les seues bèsties”  assegura Frechina.

Es va elaborar un guió de correfoc que comença d’una manera determinada i finalitza sempre amb una altra. Des de l’inici es van dissenyar les seues pròpies bèsties des d’on es llançaria el foc. Aquest repertori començà pel “Drac”. Va continuar amb “La Gàbia”, “La rata penada” ..i l’últim una “Taratuga” gegant que no té precedent.

Les bèsties van guanyar vida de la ma dels mateixos dimonis amb uns dibuixos inspirats en moltes fonts. Ara mirant les Santantonades de Els Ports o les Roques del Corpus de València i la mateixa creativitat dels dimonis.

La Música

Només crear-se la colla es va crear un fort lligam amb el grup Urbàlia Rurana, que cada any acudia a tocar al correfoc. L’any 1994 va composar una partitura única per als Dimonis de Massalfassar. Aquesta melodia ha sigut tan popular que  sona en qualsevol correfoc de França a Alacant i més lluny.

Ara bé, La Colla de Massalfassar ha anat més enllà. A cada una una de les bèsties que eixen en el correfoc sona una música diferent.

Josep Sebastià i Xampo Llobat  són els autors de la resta de músiques que es toquen a la colla. Tenen una melodia per a cada peça. Un fet únic del que només es pot gaudir a peu de carrer, dels carrers de Massalfassar.