La Nova Muixeranga amb la Primavera Educativa 2016 a València

La nostra Colla formarà part de la gran desfilada dels patrimonis immaterials del País Valencià en la vesprada de diumenge 15 de maig.

 

#PrimaveraEducativa arrancarà divendres dia 13 en el llit del riu Túria creant un “Riu d’Educació Valenciana”, organitzada per la Conselleria de Cultura. Més de 8 quilòmetres del riu es convertiran en un llarg camí de festa per l’ensenyament on el professorat, els estudiants, les famílies o les institucions podran aprendre uns d’altres ja que al riu i a diversos edificis pròxims, exposaran les seues innovacions educatives, amb exposicions, actuacions, reportatges, tallers, jocs i desenes d’activitats més.

En aquesta #PrimaveraEducativa participen centres d’ensenyament, Ajuntaments, Universitats, FAPA,s, Consells escolars, Cooperatives, Escola Valenciana, Sindicats, Ong’s, Editorials, Museus, Bandes de Música… i enguany també nosaltres.

 

IMG_0802Per a diumenge i com a colofó se n’ha organitzat una gran desfilada de patrimonis immaterials. A la Moma, el Misteri d’Elx, els Tornejants d’Algemesí i la Nova Muixeranga d’Algemesí acompanyaran grups de danses, tabal i dolçaina o de tambors de l’Alcora i Alzira.

Els diversos patrimonis eixirem des de diversos punts del centre històric com ara el Pont de Serrans, la Plaça dels Furs i el carrer Roters per a confluir a la Plaça del Carme.

La Nova eixirà des del Pont de Serrans per a actuar a la Plaça del Carme i al Pati del Claustre Gòtic de l’antic Convent del Carme.

Plano-primavera-educativa-Web
Podeu planificar una visita

La Nova Muixeranga ve participant al llarg dels seus 19 anys d’història en desenes d’activitats per afavorir la cultura i l’educació. Enguany ha participat en la XVII Trobada d’Escola Valenciana de La Ribera i en l’entrega dels premis Sambori.

En aquesta ocasió l’objectiu és lligar el món de l’educació, xiquets i grans, una part de les expressions culturals valencianes que estan reconegudes a nivell mundial.

LA MOMA

La Moma,  recordem,  és un dels elements principals de la processó del Corpus. Més enllà del seu caràcter catòlic, el Corpus és una mostra complexa de la celebració del Misteri de la Vida, utilitzant diversos signes i símbols com ara  El Ball dels Nanos o cabuts, la Dansa de la Magrana, la Dansa dels Arquets,  o la Dansa de la Moma.  La Moma (representada per un home) és una blanca dama coronada de flors i amb indumentària tradicional valenciana, que dansa amb els Momos: els set Pecats Cabdals. La Dansa és la lluita de la virtut contra els pecats i en al  final es representa el desordre i la lluita de la virtut contra el pecat

EL MISTERI D’ELX 

És Patrimoni Immaterial  de la Unesco des de 2001. La Festa, com també es coneix a Elx, es representa cada any a la Basílica de Santa María  en el mes d’ agost durant els dies 14 i 15. Els tres dies anteriors, 11, 12 i 13 es realizan els assajos generals de l’obra de teatre medieval. Del Misteri d’Elx no se sap encara la seua data original, uns estudiosos el situen en l’entrada de Jaume I a la ciutat i uns altres en l’èxit del teatre religiòs en el segle XV.  Durant dos dies la basílica reuneix multituds de persones procedents de tot arreu per a presenciar la representació teatral de l’assumpció i escoltar el cor i la música del misteri. Diumenge el podrem viure en l’antic  Convent del Carme del cap i casal.

MOLTA FESTA

 El contacontes i cantautor Dani Miquel ha elaborat un vídeo molt divertit per a apuesta edición de la #PrimaveraEducativa  on, Gulliver que està descansant  durant tot l’ana,  es despertà i s’alçarà per a poder acudir a totes les actuacions.