L’Ajuntament culminarà els actes en una plaça que, a partir de diumenge, es nomenarà Plaça 9 d’Octubre per a ressaltar el naixement dels valencians com a poble.
Una gran figura al toc de La Muixeranga recordarà en aquesta plaça el pas de Jaume Primer per la localitat on s’instal·larà un monument commemoratiu.
La Nova es traslladarà diumenge de matí amb els castelloners de La Ribera per a celebrar un 9 d’octubre que, d’acord amb el consistori, es pretén especial i emotiu en la reivindicació de la nostra identitat. Torres i figures muixerangueres acompanyaran la processó cívica per places i carrers des de les 11:30 del matí quan eixirà la comitiva de la Plaça del País Valencià fins acabar en la confluència dels carrers La Senyera i Jaume Primer.
En aquesta plaça es llegirà el manifest que també servirà per a donar nom al lloc i recordar el pas de Jaume I per la població. Ací mateix s’alçarà una escultura on es podrà llegir el text del “Llibre dels Fets” on el Rei En Jaume parla d’aquest esdeveniment.
E quan venc a l’altre dia, tornaren a nós, e dixeren que ens daria Castelló, e sempre de mantinent, que ens atorgava per senyor, e si ell havia a dar Xàtiva, que no la daria si a nós no. E així faem aquest pleit ab ell, e donà’s Castelló al tercer dia, e cobram don Pere d’Alcalà, e els IIII cavallers qui eren preses ab ell de don Rodrigo Liçana.
D’aquesta manera, els representants municipals recordaran i reivindicaran també el nom del seu municipi, que utilitzava Jaume I en la seua crònica, i l’ús històric de la nostra llengua.
La Nova Muixeranga, la nostra identitat
La participació de la Nova Muixeranga en la celebració del 9 d’Octubre a Castelló, dins la comarca, representa per a la colla una gran distinció donat el nostre objectiu de donar suport sempre la nostra cultura i la nostra història al temps que en formem part d’elles.
La Nova acudirà amb més d’un centenar de muixeranguers per a desenvolupar un repertori on no faltaran les figures clàssiques que representen eines i escenes de la vida quotidiana en la història dels valencians. És el cas de La Torreta, La Torreta Desplegada, els Pilars, La Marieta o el Pas de Gegantets entre les més de vint figures existents en el ball de La Muixeranga.
En acabar, els muixeranguers compartirem l’esclafit final de la festa amb la mascletà que ha preparat el Consistori dels nostres veïns, situats a només 19 quilòmetres d’Algemesí.
Per si no ho sabíeu
A Castelló hi ha molt per descobrir com a tota la nostra comarca. Destaquen les seues restes arqueològiques que es corresponen amb un taller alfarer romà dels segles I i II, l’església parroquial del segle XV, una ermita, la de Santa Bàrbera que va ser enderrocada el segle XVIII en un terratrèmol, l’edifici de l’Ajuntament, la Reial Sèquia Escalona, el Teatre Ideal de principi del segle passat, el conegut com Edifici de l’obrera del segle XIX o la Fàbrica de paper.
La seua història té l’origen en un llogaret musulmà que després de ser conquerit per Jaume Primer va passar a dependre de la jurisdicció de Xàtiva. El 1.587 va obtindré la independència.