La Nova en un concert irrepetible en la història d’ homenatge a València.

La Nova Muixeranga es va sumar  amb amb la resta del món cultural valencià  a la “Festa per la Cultura” a la plaça de bous del cap i casal  després de vint anys de prohibicions a la ciutat. La Plaça de Bous va reunir deu mil persones.

Dissabte 23 de març La Nova Muixeranga d’Algemesí va alçar al cel de la plaça de bous de València una Xopera, amb 5 altures, en homenatge a la ciutat de València al si del  Concert  organitzat per Acció Cultural del Pais Valencià per a celebrar la normalitat cultural que comença a assolir  la ciutat.

L’entitat cultural  va portar als escenaris a pràcticament tots els grans de la música en la nostra llengua que han anant escrivint la nostra història recent.  A pesar d’esglai de la pluja en la primera part del concert l’esdeveniment va seguir endavant. Van   actuar mig centenar de grups i cantautors des de LLuis Llach, Al Tall, Obrint Pas o  la Gossa Sorda,  ja retirats dels escenaris, fins a Carraixet, Miquel Gil, Feliu Ventura, Rafa Xambó,  Maravilla,  o Aspencat. A més es van realitzar homenatges  a Ovidi Montllor, Lluis Miquel, i Paco Muñoz.

Prop de 200 muixeranguers de La Nova vam actuar amb bona part de les colles muixerangueres valencianes com ara La Conlloga de Castelló, la Muixeranga de La Plana, La Muixeranga de La Safor, la Jove de València, la Muixeranga de València, La Torrentina o la Muixeranga dIMG_0703e La Safor. Totes juntes vam alçar les nostres figures mentre  les colles de tabal i dolçaina de diversos col·lectius, entre ells el de la Nova,  interpretaven la Muixeranga d’Algemesí en la versió del nostre company Xavier Richart.
La Nova Muixeranga i la resta de colles vam compartir la pista de la plaça amb els castellers de la Universitat Autónoma de Barcelona i de la Pompeu Fabra que actuaren a continuació

L’eixida de totes les muixerangues valencianes es va  produir només va finalitzar l’actuació del grup Al Tall el qual es va tornar a reunir per a l’ocasió i va aborronar al públic interpretant   temes que han emocionat als valencians durant moltes dècades “A Miquel Grau” “El Tio Canya” i “El Cant dels Maulets”.

Cal resaltar que Al Tall és un dels grups històrics valencians més lligats a la Nova Muixeranga. Ells  van col·laborar de manera molt estreta en  l’adaptació muixeranguera, per part de la nostra colla, de la seua  obra de teatre “Som de la Pelitrúmpeli” i la Nova va actuar en l’últim concert que va oferir, el  concert de comiat que es va fer al Palau de Congressos el 18 d’octubre de 2013.

Una plutja de papers de tots els colors dels vestits muixeranguers es van llançar a l’aire mentre s’alçaven les figures de les muixerangues i sonaven les colles de tabaleters i dolçainers dirigides per Carles Santos.

Les colles de tabal i dolçaina juntes interpretant La Muixeranga d'Algemesí
Les colles de tabal i dolçaina juntes interpretant La Muixeranga d’Algemesí

Al Tall va ser una de les actuacions més esperades. Una altra reaparició esperada va ser la d’Obrint Pas que va dir adéu als escenaris el 24 de maig de 2014 també amb la participació  de la Nova. Obrint Pas va alçar als milers de persones que estaven a la plaça amb “El País de l’Olivera” i una versió històrica de “Som” .IMG_0619 (1)

Lluis Llach va recordar amb Feliu Ventura el tema  ‘Que no s’apaga la llum’. Després Llach va sorprendre amb ‘Abril  74’ . Amb un grup nombrós de corals valencianes  va cantar  ‘Que tinguem sort’.
La gent de La Nova Muixeranga  va coindicir en que es va viure una nit d’emocions i reparacions històriques que pot ser no s’esborren mai de la memòria.