LA NOVA ALÇA 25 FIGURES PER A CELEBRAR ELS CINC ANYS DE PATRIMONI UNESCO

300 muixeranguers de la Nova van alçar 25 figures diferents el 8 de desembre en la processó organitzada per a commemorar  els Cinc Anys de La Festa com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO.

 

La Nova Torna a apostar per les dobles figures i la gran altura en la processó del Cinqué Aniversari.

 

La Nova Muixeranga des del Museu de la Festa
Foto: Ximo Bueno

El 28 de Novembre de 2011, les Festes de la Mare de Déu de la Salut van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per l’Assemblea general de la UNESCO reunida a ciutat de Bali, a Indonèsia. El 8 de desembre d’aquell any, Algemesí, va celebrar una processó per a poder convidar a tothom a compartir l’alegria representant el nostre Patrimoni pels carrers de la localitat.

Cinc anys després el 8 de desembre, tot el seguici ha tornat a prendre el carrer com cada 7 i 8 de setembre.

La Nova Muixeranga va estrenar junta tècnica en aquest esdeveniment. La mestra, Ester Ferrer, va apostar per la participació i va preparar un repertori pensat perquè hi pogueren participar com a protagonistes tots els muixeranguers. La programació del repertori va incloure fins a quatre figures dobles i tres de cinc altures.

El seguici va arrancar a les 11 del matí al Museu de la Festa on es va alçar un Pilar de 5 aixecat per sota. A continuació i al pas de la processó es van anar alçant La Trobada, el Retaule Doble, la Sénia, El Castell, dos pilars aixecats al mateix temps, dos Torretes al mateix temps, la Torreta sense desplegar, dos 5 en un peu alçats simultàniament, un banc la Foradada, la Figuereta, la Tomasina o una Oberta que es va transformar en un Guió a més de 4 camins de gegantets representats de dos en dos.

Nova Muixeranga V Aniversari UNESCO
Pilar de Cinc Aixecat
FOTO: Xavier Espanya
V Aniversari UNESCO. Nova Muixeranga Algemesí
Entrada a l’Esglèsia
Foto: Xavier España

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un gran aniversari on les dos muixerangues d’Algemesí van actuar mesclades.

El Cinquè Aniversari de la declaració de Patrimoni va estar envoltat de diversos actes per a recordar el manteniment de la Festa i la seua rellevància. D’aquesta manera, el 28 de novembre es va reunir el Consell Valencià de Cultura en el saló de plens de l’Ajuntament per a donar suport a la celebració. El dia 2 de desembre es va presentar el còmic realitzat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua del còmic sobre la festa. En aquesta presentació, un muixeranguer de la Nova i una muixeranguera de l’altra muixeranga d’Algemesí, la blava, van representar la reverència al toc del floreig. Així mateix es va dedicar una plaça als Bastonets al costat de la Capella.

UNESCO d’ací a dos anys a Algemesí.

 Aquesta mateixa setmana l’ajuntament ha presentat la Festa d’Algemesí en l’assemblea de ciutats Patrimonis de la Humanitat que ha tingut lloc a Sicília. En setembre de 2018 Algemesí acollirà esta assemblea a la què assistiran els delegats de tots els països amb patrimonis immaterials

Abans però la Nova Muixeranga es prepara per a celebrar el vint aniversari del naixement de la colla.

Recordem com es va celebrar la designació de la Festa d’Algemesí l’any 2011 com a Patrimoni de la Humanitat en reconeixement al treball de tot el poble. Així ho van vore les càmeres de Canal 9.