You are currently viewing Hui fa 7 anys que som Patrimoni Unesco! La nostra festa ja es coneix d’Algemesí al món.

Hui fa 7 anys que som Patrimoni Unesco! La nostra festa ja es coneix d’Algemesí al món.

Un dia com hui, 28 de novembre de 2011, el comitè d’experts de la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, va reconèixer a l’illa de Bali, la Festa de la Mare de Déu de la Salut pel seu valor cultural, la dimensió ritual i la participació dels ciutadans com a protagonistes de la festa.  El fet de ser Patrimoni Immaterial, o Patrimoni Viu, ha afavorit que la muixeranga, com la resta de balls , siguen coneguts  en més de cent països. Algemesí es referma  ja amb plaça pròpia al món.

En la declaració com a Patrimoni Cultural, els experts van subratllar “els esforços dels ciutadans perquè haja perdurat un ritual que es remunta al segle XIII on es mesclen elements de les cultures romana, cristiana, moresca i jueva”.

Així mateix van destacar que, “durant la celebració es construeixen torres humanes i ixen al carrer representacions, balls i peces teatrals”. Un dels punts més valorats va ser “la implicació dels habitants d’Algemesí, tant en la creació de la festa com en la continuació”.

8 de desembre de 2011

Ho celebràrem i seguim celebrant-ho

La celebració d’aquest gran esdeveniment es va fer el dia 8 de desembre, coincidint amb la festa religiosa catòlica de la Immaculada, quan es va fer una processó extraordinària on tots els balls vam tornar a eixir escenificant les festes del 7 i 8 de setembre.

Cinc anys després, l’any 2016 es va commemorar el cinquè aniversari amb una nova repetició de La Processó que va eixir del Museu de la Festa i va finalitzar a la basílica de Sant Jaume.

Enguany, novament Algemesí ha eixit per la porta gran al món amb la celebració a la ciutat de l’assemblea general de la Xarxa per a la Salvaguarda dels Patrimonis Immaterials, coincidint amb les festes majors. Una vintena de països es van donar cita a la ciutat durant quatre dies.

8 de desembre de 2016

La Nova Muixeranga d’Algemesí continua aplaudint cada dia el reconeixement a l’esforç que es fa per part de tots els veïns perquè la nostra cultura i la nostra història vaja d’Algemesí, creuant fronteres, a qualsevol punt del planeta