Homenatge de les Corts Valencianes als balls d’Algemesí com a Patrimoni de la Humanitat

La Nova Muixeranga alça la Tomasina i l’Alta de cinc al cor del cap i casal , diumenge 24 d’abril, la vespra del dia institucional de les Corts Valencianes , quan es commemora la batalla d’Almansa.

Les Corts i l’Ajuntament d’Algemesí van portar a la plaça de la Mare de Déu de València quatre dels balls que conformen la processó de la festa major. Les dos Muixerangues, els bastonets, els tornejants i les llauradores. Més de 300 persones d’Algemesí aconseguiren omplir de públic la plaça

Es tracta de la primera vegada en què les Corts organitzen una mostra d’homenatge al patrimoni immaterial d’Algemesí. A més aquesta mostra festiva es va fer la vespra d’una jornada marcada en roig en el calendari de la història dels valencians com és el 25 d’abril, el dia que les tropes del rei Carles d’Austria va perdre contra el rei Felip V en la batalla d’Almansa i com a conseqüència vam perdre els furs.IMG_0649

La Nova va concentrar prop de 150 muixeranguers per a l’ocasió. L’acte va començar amb una desfilada des del Palau de Benicarló seu de  les Corts Valencianes, pel carrer Salvador , fins a la plaça la Mare de Déu. Amb la plaça de gom a gom, vam representar una Sènia Doble, un Pilar de Cinc aixecat per sota i la Tomasina. Quan va finalitzar la mostra de tots els balls, a la plaça de Sant Llorenç , davant la porta de les Corts Valencianes, es va alçar “ l’Alta de Cinc”

IMG_0645

El president, vicepresidents de les Corts, i síndics dels grups parlamentaris, així com el president de la Generalitat, van encapçalar l’homenatge com a màximes autoritats autonòmiques. Posteriorment, com mana la tradició valenciana, vam compartir plat i got al Jardí dels Borja, el pati on s’alça el gran ficus que , des de 1850, presencia els grans actes protocolaris del Parlament.

El bastó muixeranguer i el ficus centenari del Jardí dels Borja
El bastó muixeranguer i el ficus centenari del Jardí dels Borja
La Nova al Jardí dels Borja
La Nova al Jardí dels Borja