Felicitats Colla! Tenim 21 anys.

El mes de març és des de fa 21 anys molt especial per a la Nova Muixeranga. El març de 1997 un grup d’amics, alguns d’ells muixeranguers des de sempre, van fer una crida enganxant papers pel carrer per a formar una colla on el gènere o una altra qualitat personal tinguera importància. La cita va ser un 13 de març a la Capella de La Troballa. Ací va començar tot.

En aquell any tothom pensava que ja estàvem europeïtzats i érem una societat moderna que avançava en tots els camps: l’educació, la tecnologia, la investigació… Però en canvi, açò no era cert ( i encara no ho és com es denuncia cada 8 de març).

Les dones estaven excloses de moltes activitats que tothom havia ja interioritzat com a un fet normalitzat. Era el cas de les les festes d’Alcoi, la polèmica perquè La Moma no podia ser representada per una dona i com no en les festes de moltes poblacions, com el nostre: Algemesí.

És per això que el 1997, tot i haver assajat amb ganes, la Nova Muixeranga no va eixir en les processons de la festa major. Una part de la societat divulgava missatges estranys que ratllaven l’obscenitat respecte de cossos que s’ajunten i es toquen en una construcció humana. Ara que està legalitzat el matrimoni de parelles en tota classe de gènere riuríem bona cosa.

Assaig al mercat

Però la dona ja era muixeranguera. La Nova va eixir a les processons l’any següent, va elegir com a presidenta una dona, quatre anys després tindria una mestra i ha resistit i treballat durant molts anys.

Però l’aportació de La Nova a la societat d’Algemesí no ha sigut exclusivament la inclusió de la dona. La Nova va nàixer com a una associació cultural i així ho ha vingut demostrant cada any. En aquests anys s’ha mostrat el fet muixeranguer en més de mig centenar de localitats, s’han fet publicacions per a refermar la muixeranga d’Algemesí, s’ha treballat i difós la música que li dona sentit i s’han organitzat festes i actes culturals, sempre al costat de la  tradició, la llengua, l’escriptura, el teatre o la cançó.

La dona continua marginada i atacada en molts sectors i la colla també treballa per estendre al camp familiar, laboral o festiu el model social que hem aconseguit dins la nostra associació.

És per això que cada any, si l’oratge ho permet, dissabte pròxim al dia 13, o el mateix dia 13 si és dissabte, acudim a la Capella i celebrem el nostre aniversari fent muixerangues en roba d’assaig.

Enguany, la pluja va forçar a què l’assaig d’aniversari es fera en la Casa de l’Esport i quina millor manera que amb l’entrada a la colla de cinc muixeranguers més: Núria, Noemí, Manel, Àngels i Josep Enric

 

Com va assenyalar la presidenta Rebeca Climent :

XXI anys després hem de seguir caminant amb convicció, treball i il·lusió, per assolir allò en el que creiem, i quina manera millor que fent muixerangues, fent pinya.La pinya no és sols un grup de gent, és una filosofia de vida.

Representa la unió entre persones amb un vincle de confiança, cooperant per un fi comú. On cadascuna de les persones que la componen és fonamental.

La pinya la formen totes les persones que han estat, les que estem i les que vindran.

Allò que manté unida la pinya està fet d’esforç, de treball, de confiança, de suport, de respecte, d’il·lusió i esperança.

Som la Nova Muixeranga, tenim vida i cada membre de la pinya és essencial. Moltes gràcies per estar. Força i amunt!