ENS ACOSTEM A CASTELLÓ, FESTA PLENA

 EXPLIQUEM UN POC DE LA MAGDALENA,  ELS PUNTS DE FESTA I EL PROGRAMA OFICIAL DE DISSABTE .

Encara n’hi ha qui creu que les festes majors de Castelló ho són en honor del patró o la patrona. Res més lluny, durant l’any Castelló té moltes festes religioses però les festes grans són per fer  poble i recordar els primers pobladors.
El dia 8 de setembre de 1251, fa 765 anys, el rei En Jaume I es trobava a Lleida on va autoritzar el trasllat de la Vil·la de Castelló des de la muntanyeta de la Magdalena, situada als peus del Desert de les Palmes, a les terres més planes on ara es troba. Aquells primers pobladors que vivien al turó de la Magdalena buscaven terres per a cultivar i a la Plana tenien molt prop el riu Millars.

Romeria
Romeria
El tercer diumenge de quaresma de l’any 1252, la primera lluna plena que dona pas a la primavera, els habitants de Castelló van agafar els seus gaiatos, els van penjar un fanal per enllumenar-se i unes cordes perquè els xiquets es pogueren agafar i no es perderen, i van baixar al pla on es van establir.
Les festes es van definir l’any 1945, fa 71 anys. A Castelló la festa arranca precisament amb una disparada amb tantes carcasses com anys han passat des del 1945.
Els Castellonencs han convertir aquells fanals de llum que facilitaven el camí als pobladors en gaiates, monuments plens de llum, influenciats per les falles.
Una romeria multitudinària refà la distància entre Castelló i l’ermita de la Magdalena tots proveïts d’una canya, un rotllo i una cinta.
Cada Gaiata té una regina i una cort d’Honor. Les festes tenen la seua regina. Però a més destaca el paper principal de Na Violant d’Hongria, l’esposa del rei Jaume I, elegida per la Germandat dels Cavallers de la Conquesta, que cada any retornen per uns dies la ciutat a l’edat mitjana valenciana.

La festa dura 9 dies. La NOVA MUIXERANGA actuarà la vespra d’aquell tercer diumenge de quaresma quan es va fer el trasllat de la muntanya al pla. L’endemà la festa acabarà amb el tradicional crit de Magdalena Vitol on la regina d’enguany cridarà Magdalena! i els veïns respondran Vítol!

LA NOVA MUIXERANGA A CASTELLÓ

Ens reunirem a la Pèrgola del Parc Ribalta i eixirem cap a la Plaça Major. A l’Ajuntament ens rebrà la regidora de Cultura, Verónica Ruiz. A continuació eixirem en cercavila cap a la plaça de l’Hort dels Corders on actuarem a les dotze en punt. En la Pèrgola dinar i festa.

 


meson-de-la-tapa-fiestas-magdalena-2016jpg-4284779199INFORMACIÓ ÚTIL:

El Mesó Del VÍ, amb només vins de Castelló, està situat en el carrer de Rafalafena.
El Mesó de la Magdalena en la Plaça Espanya,
La Fira de la Cervesa Artesanal en la plaça Bisbe Pont i Gol,
El Mesó de la Tapa i la cervesa en el bulevar Blasco Ibañez.
L’antic Recinte de Fires i Mercats acull la Carpa de la Cervesa.

Mascletà, Ofrenes, Festival Internacional de Bandes, Campionats, Concerts al carrer i Teatre.

 PROGRAMA DE FESTES PER A DISSABTE DIA 5

10 h: XXVII Campionat mundial de “Boli”, semifinals en el parc dels Jocs Tradicionals (Segon Molí). Organiten : Federació de Colles de Castelló y la Colla Xupla Xarcos.
10.30 h: Primera part de l’ Ofrena de flors a la Mare de Deu del Lledó. L’eixida des de la plaça Maria Agustina fins a la Basilica.
11.45 h: FAMM! Bandas. Recepcció a les bandes participants en el FAMM! en L’Ajuntament de Castelló.
12 h: Campionat infantil de Salt en el Poni Club Castelló (Caminàs, junt a la Basílica de Lledó). Organitza: A.C.A.
Foto Algemesí Web
Foto Algemesí Web

12 h: Trobada de Muixerangues en la Plaça Hort dels Corders. Organitza: Conlloga Muixeranga de Castelló.

12.15 h: FAMM! Bandes. Passacarrer de les bandes d’Alemània, Escòsia, Itàlia i Eslovàquia, des de la plaça Major fins al carrer Rafalafena- Passacarrer de les bandes d’Eslovènia, Polònia y Ucraïna, des de la plaça Major fins el Parc Ribalta.
13 h: FAMM! Bandes. Actuació de les bandes de Eslovènia, Polònia y Ucraïna en el parc Ribalta Actuació de les bandes d’Alemània, Escòsia, Itàlia y Eslovàquia en el parc de Rafalafena
13 h: FAMM! Animació i música en les places Pescadería, Doctor Marañón i Na Violant
13 h: XVII Mostra de Música y Folklore Regional en la plaça Tetuán. Organitza Centro Asturiano
14 h: Sisena jornada del XXII Concurs de mascletades “Ciutat de Castelló” en el carrer Sta. Mª Rosa Molas, amb la participación de la Pirotècnia Altura
15.30 h: Hípica: LII Concurs Nacional de Salt d’ Obstacles al Poni Club Castellón (Caminás, junto a Lledó). Organiza: A.C.A.
16 h: Segona part de l’Ofrena de flors a la Mare de Deu del Lledó, des de la plaça Major, que recorrerà els carrers Arcipreste Balaguer, Major, plaça María Agustina i avinguda del Lledó fins a la basilica .
17 h: Futbol sala: partit entre el Playas de Castelló i Futbol Sala Ripollet (categoria 2ªB), en el pavelló Ciutat de Castelló
17 h: Final del Concurs de Coloms Esportius en l’avinguda Diputació. Organitza: Club Deportivo de Colombicultura San Agustín
18 h: Voleibol femení: partido entre Voleibol Grau Castelló i UCAM Murcia (categoria Superlliga 2, B), en el pavelló Pablo Herrera del Grao
18 h: FAMM! Bandas. Actuación de las bandas de Alemania, Italia y Polonia en el Passeig de les Arts del Parque Ribalta. Colabora: Grupo UBE
18 h: Teatro: Espiral presenta Ella, él y Salomón, de José Santolaya, en el Teatro del Raval. Patrocina: Fundación Dávalos-Fletcher
18.30 h: Benicàssim Blues Festival en la plaza Mayor con Tomaccos, La Doble Alfons Band y Big Jamboree. Patrocina: Amstel
19.30 h: FAMM! Bandes. Actuació de les bandes de Eslovàquia y Ucraïna en la plaça del Mar del Grao
20 h: Entrada de Moros i Cristians de Castelló: 40 aniversari de Moros d’Alqueria. Es farà entre Mª Agustina, Gobernador, Asensi, Plaza de la Paz, Gasset, Ruiz Zorrilla, Rey Don Jaime.
21:30 h: Mascletà multicolor en el Port Pesquer (carrer Treballadors de la Mar) a càrrec de Pirotècnia Reyes Martí
23 h: En el recinte de concierts de Castelló, gran concert de Carlos Baute.
23 h: Actuacions musicals en tots els sectors de les gaiates de Castelló.
23 h: Castell de foc en el PAU Gumbau, per la Pirotècnica de Turís
23.30 h: Ball a la plaça les Aules. Organitza: Colla del Rei Barbut
00 h: Concert de l’ Orquestra Mediterráneo en la avenida Rei En Jaume
00 h: Revetlla amb l’ Orquestra Tranze en el carrer Lluis Vives. Organitza: Colla Bacalao

 

images