La II Jornada de Portes Obertes de la institució normativa de la nostra llengua acaba amb una Tomasina i un “Pilar aixecat” dins l’església del Monestir de Sant Miquel dels Reis, un dels edificis més importants de la història i l’art de València.
La pluja va obligar a traslladar l’actuació, prevista en el claustre, a l’interior de l’església on hi havia preparat un escenari. Un riu de gegantets van recórrer els corredors del claustre , l’anomenat “Passeig de Gegantets”, fins a entrar a l’església davant de l’altar. El “Ball de Gegantets” va obrir l’espectacle. Tot seguit es va realitzar una mostra d’algunes de les figures més representatives del repertori muixeranguer.
Així és van representar la “Sénia”, dos “Cinc en un peu” alçats al mateix temps, “l’Oberta”, “La Figuereta”, “El Remat”, “La Xopera”, “La Torreta” de la qual es van muntar dos al mateix temps, “La Tomasina” i un “Pilar aixecat de quatre”.
En aquesta ocasió, l’actuació va estar acompanyada d’una explicació detallada prèvia a cadascuna de les figures. A més, la sonoritat de l’edifici va millorar encara més les melodies que van interpretar la Colla de Músics de La Nova, La Muixeranga d’Algemesí i El Floreig.
En acabar, el mestre Jaume Adam va rebre l’aplaudiment de tota la colla i també del públic. Aquesta és l’última actuació de Jaume Adam al capdavant de la Nova Muixeranga ja que, si no canvien les previsions, el pròxim dia 3 de desembre, dissabte que ve, finalitza el període de l’actual junta tècnica i se celebraran noves eleccions.El mestre tancarà una direcció tècnica de dos anys en què la Nova ha batut rècords en nombre d’actuacions i ha seguit augmentant la creativitat en les figures, especialment durant les festes de la Mare de Deu de la Salut els dies 7 i 8 de setembre.
Durant tota la setmana, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha programat diversos actes socials i culturals fins a diumenge passat, quan es van obrir les portes del monestir perquè tothom poguera conèixer i gaudir del seu interior i la seua història.
Al mateix temps es va inaugurar l’exposició dedicada a Germana de Foix, virreina i lloctinent de València entre 1527 i 1536, esposa de Ferran el Catòlic. Ella va ser precisament la fundadora del monestir de Sant Miquel amb el seu tercer marit el Duc de Calàbria i tots dos estan sepultats a les criptes segons reflecteix la història.
La intenció dels directius de l’acadèmia amb aquestes jornades és acostar la institució als ciutadans i la seua funció de normalitzar la llengua mitjançant la difusió del patrimoni cultural, històric i social. És en aquest apartat on s’inclou la presència de la Nova Muixeranga d’Algemesí.
.