EL REI CARNESTOLTES TORNARÀ I DE LA LLENGUA SEGUIRÀ ESTIRANT

LA CRÓNICA

EL REI CARNESTOLTES TORNARÀ I DE LA LLENGUA SEGUIRÀ ESTIRANT

CANAL NOU,  SÍ AL VALENCIÀ,  LA FALLERA CALAVERA I MUIXE-COPAL van guanyar els premis Carnestoltes-2016

 

Ha sigut el primer any en què la Nova ha eixit al carrer en una desfilada de Carnestoltes que no es produïa a Algemesí des dels anys 20. La recuperació d’aquesta tradició coincideix amb el fet que enguany Algemesí siga la seu de les Trobades en Valencià que cada any organitza Escola Valenciana, a totes les comarques del País.

És per això que totes les disfresses de la primera desfilada carnavalesca van estar relacionades amb la llengua i el moment reivindicatiu pel que continua travessant el valencià fins que s’aconseguisca una normalització real.

Trabukatus, tabals, dolçaines encapçalaren una comitiva que va recórrer els carrers de la població entre el Museu de la Festa i la Plaça del Carbó. Els xiquets de l’escola Blasco Ibañez, disfressats d’un gran Sí al Valencià i les xiquetes de l’escola Maria Auxiliadora precedien les lletres de l’alfabet valencià. Aquestes lletres tiraven d’una gran corda, que simulava la llengua, i que formava un cercle dins del qual trobàvem les disfresses representatives de qualsevol acció com ara oficis, animals, festes, llibres o personatges de pel·lícula.

Raül Sanxis Premi Carnestoltes-2016
Raül Sanxis Premi Carnestoltes-2016

 

L’antena de Canal Nou i TV3 es passejava amunt i avall per la comitiva, mostrant al públic que no tenim mitjans en valencià gràcies a l’apagada perpetrada pel Partit Popular.Darrere un gran caixó verd on es llegia MUIXECOPAL ple de cítrics ens instava a comprar en valencià.

Els reis Jaume Primer i la seua esposa Na Violant d’Hongria no es van voler perdre aquesta primera cavalcada per la llengua i, van convèncer al Rei Carnestoltes per substituir-lo. Tots dos van acompanyar a l’alcaldessa Marta Trenzano i a l’escriptor Enric Lluch en el treball d’atorgar els premis.  Els premis van ser una excel·lent notícia en tant que tots ells van ser llibres en la nostra llengua.

Poc després a la seu de la Nova Muixeranga, durant el sopar al qual els reis havien sigut convidats, ens van transmetre la seua alegria per la festa de la llengua i van vaticinar que serien els xiquets d’Algemesí els que portarien nous temps, millors, per a la nostra llengua, les nostres costums, les nostres arrels i la nostra identitat.

Muixe-Copal Primer Premi col·lectiu
Muixe-Copal Primer Premi col·lectiu
La Fallera Calavera  Paula Bueno Gallego
La Fallera Calavera
Paula Bueno Gallego
Sí al Valencià. Primer  premi col·lectiu infantil
Sí al Valencià. Primer premi col·lectiu infantil