ORGANITZAT PEL COL·LECTIU L’ULLAL I LA NOVA MUIXERANGA:
CAP DE SETMANA D’HOMENATGE A L’ESCULTOR D’ALGEMESÍ LEONARDO BORRÀS
La RUTA FORMA PART DE LES JORNADES JOSEP MARCO QUE CADA ANY CONVOCA L’ULLAL
El MUSEU DE LA FESTA ACULL UNA EXPOSICIÓ DE FOTOGRAFIES DE L’OBRA DE LEONARDO I DISSABTE LA NOVA MUIXERANGA VISITARÀ EN CERCAVILA PART DEL SEU TREBALL ALS NOSTRES CARRERS.

La ruta eixirà a les 11 del matí del Museu de la Festa i recorrerà els carrers on s’alcen quasi una vintena d’escultures de la seua obra civil. Són busts, conjunts o al·legories que venim compartint a Algemesí des dels anys cinquanta. La Nova Muixeranga alçarà una figura plàstica en aquests llocs dels carrers, front a les seues escultures.
D’aquesta manera, podrem gaudir del bust a Martí Domínguez, situat a la Plaça de la Constitució, la figura de Sant Doménec a la façana del Museu de la festa, el relleu de Joan Girbés i el conjunt escultòric de la Confraria de Sant Jaume, tots dos al Carrer Muntanya, el Monument al compositor Moreno Gans, ubicat en la mateixa plaça Moreno Gans, el bust a Salvador Castell al bell mig del parc, el Mural de la façana dels Escolapis, el Monument a la Mare Ràfols al Col·legi de Santa Anna i especialment la triada de figures situada a la Porta de L’aire de la Basilica de Sant Jaume dedicada a la Beata Josepa Naval, considerada com a una de les seues millors obres.
Coincidint amb aquesta ruta, aquells que ens acompanyen també podran gaudir d’alguns dels edificis emblemàtics d’Algemesí com ara el mateix Convent que acull el Museu de la Festa, les cases dels Soler, Pascual, Barberà, Orero, el Casino Liberal o la Capella de la Troballa.
OBJECTIU: DIFONDRE EL PATRIMONI SOCIAL, CIVIL I CULTURAL D’ALGEMESÍ
El Col·lectiu Ullal i la Nova Muixeranga pretenen amb aquesta activitat fer visible a veïns i visitants l’obra escultòrica de Leonardo Borràs, entendre-la un poc més, unint tradicions, com és el ball de la Muixeranga, l’art del nostre escultor i l’arquitectura civil.
Leonardo Borràs, que va faltar el 2014, va treballar en gran part per al poble i ara podem gaudir i aprendre amb la seua obra en l’espai que xafem cada dia ja que cadascuna de les seues peces ens tramet el significat d’aquestes persones esculpides en bronce, perra o formigó.
De fet, La seua obra està escampada pel territori de La Ribera i del País Valencià com ara a Alzira, a Guadassuar, Oliva, Suèca o València.


Va esculpir per a la via pública moltes de les grans personalitats valencianes, que ell va batejar com a Homenots amb la intenció de dir a tot aquell que passa que són personatges clau de la història i la cultura dels valencians com ara Joan Fuster, Blasco Ibañez o Ausiàs March.
No debades, l’esultor va rebre el Guardó d’Or de la Ribera que distingeix tota una vida en favor de la llengua, la cultura i el territori.
LA NOVA I LEONARDO BORRÀS

Hem de ressaltar que la trajectòria de la Nova Muixeranga sempre ha tingut el suport del mestre, escultor i pensador, Leonardo Borràs. Ell amb els seus fills i nets no ha deixat de faltar a les diverses activitats culturals que s’hi han organitzat a la seu de la Nova des què es va crear. Ell va escolpir una figura de d’un pinet amb un peu que va nomenar “La Foradada” . La Nova Muixeranga la va representar i la va convertir en l’homenatge a Leonardo Borràs. El nostre escultor va transformar aquesta escultura de bronze en un disseny amb els colors roig i verd, en el disseny de la samarreta per al nostre vestuari.
En una mostra d’admiració, la Nova sempre ha alçat una figura a la porta de sa casa, al carrer Nou, de camí a la Plaça en la Trobada de Muixerangues, o en la Processó de Setembre.
La Ruta Leonardo és un pas més per a reconèixer el seu treball dins de casa.