Desenes de Persones assisteixen a la Primera Edició dels actes a Leonardo Borràs

 

Veïns, membres del col·lectiu “l’Ullal” i muixeranguers de “La Nova van recórrer dissabte passat una vintena de carrers d’Algemesí per a retre homenatge i gaudir de les escultures, relleus o dissenys de l’artista en la via pública. Les jornades dedicades a l’escultor van complir les expectatives.

IMG_1037De fet, l’exposició de fotografies de l’obra de Leonardo Borràs, totes elles obra de Ximo Bueno, va omplir el claustre del Museu de La Festa en la vesprada de divendres on, es va posar de relleu la importància del seu treball per a Algemesí.

La Ruta, dissabte de matí, va arrancar des del mateix museu de la festa per a visitar els treballs que Leonardo Borràs va instal·lar a peu de carrer. El recorregut en cercavila va fer parades d’homenatge davant el bust de Martí Domínguez, el relleu del compositor Moreno Gans, els monuments a la Mare Ràfols, o a la beata Josepa Naval. En aquests llocs, Joan Nacher i Vicent Nacher, van llegir poemes de Vicent Andrés Estellés i de Martí Domínguez i la Nova Muixeranga va alçar figures en homenatge a Leonardo Borràs.

La ruta va finalitzar al Carrer Nou, a la porta de la que fou sa casa, on la Nova Muixeranga va dedicar la figura de “La Foradada”. Aquesta figura és un pinet obert damunt d’un peu, que ell va esculpir i que la Nova Muixeranga va representar i incorporar al seu repertori.

Ximo Bueno
Ximo Bueno

Durant el recorregut es va destacar l’interès arquitectònic d’edificis d’Algemesí com les cases dels Soler, Pascual, Barberà, Orero, el Casino Liberal o la Capella de la Troballa.

Cal recordar que l’obra de Leonardo Borràs és molt més ampla a Algemesí i d’aquesta manera la podem trobar en els patis d’alguns edificis de cases o en col·leccions particulars.

Leonardo Borràs va acostar l’art, en forma d’escultura, als veïns al mateix temps que volia transmetre la importància de les persones esculpides en bronze o pedra en la història dels valencians o en el passat local d’Algemesí.

Les jornades desenvolupades van perseguir un objectiu molt semblant en tant que van intentar lligar la seua obra amb la poesia de dos dels nostres grans amb la tradició i el significat de la Muixeranga.

Vicent Nacher llegint Martí Domínguez
Vicent Nacher llegint Martí Domínguez
Vicent Borràs, fill de Leonardo Borràs, en l'arte d'inaugurali
Vicent Borràs, fill de Leonardo Borràs, en l’arte d’inauguració
Raül Sànchis en l'exposició de Fotografíes de Ximo Bueno
Raül Sànchis en l’exposició de Fotografíes de Ximo Bueno