DEMÀ DIVENDRES: TIR D’EIXIDA A MUIXEROLA-2016

Recuperem la força de la pilota a Algemesí.

UNA DOTZENA D’ACTIVITATS PER A TOTS ELS PÚBLICS EN UNA SETMANA CULTURAL ORGANITZADAPER LA NOVA MUIXERANGA.

ES POSA EN MARXA EL I TROFEU DE RASPALL CIUTAT D’ALGEMESÍ AMB QUATRE DELS MILLORS PILOTARIS I ES CONVOQUEN PARTIDES INFANTILS I PER A AFICIONATS

ELS DIMONIS DE MASSALFASSAR TANCARAN LA VIII EDICIÓ DE MUIXEROLA AMB UN GRAN CORREFOC QUE OMPLIRÀ DE FOC ELS CARRERS FNS A LA PLAÇA MAJOR.

 L’equip de la Nova Muixeranga ha treballat de valent perquè enguany Muixerola-2016 siga l’inici d’un camí molt llarg per a, juntament amb l’Escola de Pilota, es puga aconseguir que la pilota valenciana torne als carrers i tinga un trinquet d’altura com ha sigut costum des de temps antic a la localitat.

Per això la setmana cultural girarà en torn de la Pilota Valenciana com a un dels pilars de la nostra cultura popular.

D’aquesta manera, dissabte que ve hi haurà dos campionats a les 11 hores, al Carrer Nou del Convent, on encara s’alça l’antic Trinquet. Hi es jugarà un campionat infantil i un per a adults aficionats.

Esta activitat persegueix que xiquets i grans tornen a vore partides de raspall al carrer i s’incentiven i se sumen a practicar un dels esports autòctons i socials.img_4095

Dissabte següent , dia 19, hi haurà l’activitat estrella de la setmana amb El I Trofeu Professional de Raspall Ciutat d’Algemesí. En aquesta primera edició participaran quatre dels millors jugadors professionals de l’actualitat. Waldo d’Oliva i Guillem de Castelló de La Ribera contra Ricard de Castelló de La Ribera i Josep de Xeraco.

La partida es realitzarà també al Carrer Nou del Convent. Prèviament hi haurà una partida de raspall femení a les 15:30 de la vesprada.

Moments abans de començar les partides, la Nova Muixeranga farà un homenatge a Angel Velasco.

Velasco va ser una gran persona que va faltar fa poques setmanes i que sempre s’ha significat per la defensa de la cultura popular. Des del segell “Això és com tot” , en els últims mesos estava portant a terme un projecte per a retornar a la memòria col·lectiva el món de la pilota poble per poble.

A Algemesí, el passat dia 3 de setembre es va presentar el llibre “Joc, Espai i Xarxa. La pilota a Algemesí com a ritual exclòs”

 

Foto: Això és com tot
Foto: Això és com tot

 

FOTO Això és com Tot
FOTO Això és com Tot. L’antic Trinquet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recordem que després que el Trinquet del carrer Nou deixara de funcionar a Algemesí, l’activitat es va traslladar a un Mini-Trinquet on funciona l’Escola de Pilota. L’escola ha col·laborat amb la Nova Muixeranga en l’organització dels diversos esdeveniments d’aquesta setmana.

Algemesí ha sigut en la història un dels bressols on han eixit grans jugadors de pilota com Vendrellet i Danielet i també jugadors aficionats com Camals, Miguelin, el Menoret, el Gorreta, Rodenas, Enrique Borràs, o el Lluquet. Aquest últim també ens va deixar fa uns dies.

Foc, Música, Fotografia, Lletres i Solidaritat

ELS DIMONIS DE MASSALFASSAR

Muixerola-2016 aposta també fort per la cultura popular del foc. La nit de dissabte 19, es desenvoluparà un gran correfoc a càrrec de “Els dimonis de Massalfassar”.

Aquesta colla de Dimonis, la primera que va sorgir al País Valencià amb l’objectiu de recuperar la cultura del foc al carrer, perduda en les processons del Corpus a València el segle XVI, té molts paral·lelismes amb la Nova Muixeranga. El seu objectiu des què es va fundar, fa 25 anys, va ser estendre per tot arreu aquelles coetades que omplien els carrers de la ciutat quan eixia la roca de l’infern.

De fet, les construccions metàl·liques de foc que utlitzen el Dimonis de Massalfassar recorden les tradicionals roques que eixen durant la processó de Sant Vicent Martir.

Els Dimonis de Massalfassar, a més han escampat la música que els acompanya, composada per Urbàlia Rurana per tots els racons de la Mediterrània, des de França fins a Alacant.

cabalgata-647x320

 

DONALLOP MARCARÀ DIVENDRES-11 L’EIXIDA

Els actes començaran divendres  amb l’actuació de Donallop

Dona Llop és un duet mallorquí format per Joana Pol i Pere Bestard que va publicar el seu primer treball l’any 2013.

Enguany están presentant per Catalunya, País Basc, les Illes i el País Valencià el seu segon disc d’estudi “Misteris de Sa Vida”. La Gira, que estan a punt de finalitzar a Palma este mes, es detindrà al País Valencià només a Dénia i Algemesí.

Ells mateixa defineixen la seua música com a “Folk a tota vela”

14947609_1286403161423533_9167439937962580512_n

img_4098

 

 

 

 

 

 

 

Els xiquets seran els protagonistes dissabte. A més del campionat de pilota infantil, de vesprada tindran un gran espectacle infantil a càrrec de Disparatàrio. Representaran l’obra el Lladre de les Paraules. Explica la història d’Agustina, una nena que té una flor molt especial. La flor es diu “Amapola” Amapola no s’alimenta amb aigua com totes les plantes. Menja històries, paraules. La història va molt bé fins que apareix un lladre de  paraules.

 

ESMORZAR ESTELLESSIÀ

 

L’endemà, diumenge de matí el grup Confiteor, participarà en l’Esmorzar estellesià obert a tota la localitat on s’interpretaran els versos del nostre poeta i escriptor.

img_4102

 

Així mateix, dijous dia 17 al Teatre Municipal es presentarà, conjuntament amb la llibreria Samaruc, el llibre “Fer Harca 2” .

Com a novetat després de huit edicions consecutives, s’ha programat per a divendres dia 18 una nit dedicada al flamenc amb la col·laboració de Nuevo Amanecer Gitano.

Dissabte dia 19 s’inaugurarà, al Museu de La Festa, una exposició-galeria de fotografia a càrrec de Ximo Bueno que inclou imatges dels espais de la vida quotidiana de la localitat. La recaptació econòmica de les obres exposades es destinarà a l’ajuda als refugiats siris a Grècia a través de l’associació Refugia’l.

Totes les activitats tenen el suport de l’Ajuntament d’Algemesí

img_4097
Cartells: Raül Sanxis