Demà dissabte actuem a les Festes Majors de Girona de Sant Narcís convidats pels Marrecs de Salt

 

Més d’un centenar de muixeranguers alçarem les nostres figures dins  la que està considerada com a Festa Gran de Tardor de tota Catalunya. La Nova i Els Marrecs també realitzaran un acte d’agermanament. unknown

 

L’actuació de la Nova Muixeranga s’inclou dins les vigílies de Sant Narcís. Aquestes festes s’allarguen durant una setmana i finalitzen diumenge que ve. Tradicionalment els castellers actuen la vespra de la festa gran en el que s’anomenen les Vigílies i després el dia de Sant Narcís de matí.

Actualment les Vigílies s’han convertit en dies plens d’actes festius i culturals de tota mena. Només durant aquest cap de setmana s’estaran celebrant a Girona més de 60 actes entre teatre, música, esport, jocs, exposicions i les diverses fires obertes com ara la de l’artesania o el llibre de vell.

Els Marrecs de Salt han volgut que la Nova Muixeranga estiga present en les seues Vigílies coincidint amb la celebració del seu 20é aniversari. De fet, amb aquesta festa de Sant Narcís tancaran els seus actes de celebració. 266px-girona_river-street captura-de-pantalla-2016-10-27-a-les-8-27-52

La seua intenció, a més a més, és mostrar al públic com eren els castells en el seu origen és a dir l’antic Ball de Valencians.

Per això La Nova Muixeranga ha preparat figures que representen eines molt antigues com ara la Sénia; de llocs emblemàtics en la vida diària com La Torreta o el Castell; unes altres que han anat evolucionant amb el temps cas de la Xopera o l’Encontre i unes altres que s’han recuperat com El Passeig de Gegantets o el Ball dels Gegantets.

Foto Esmeralda Abad
Foto Esmeralda Abad

L’actuació començarà dissabte a les 19 hores en els tradicionals a la Rambla de la Llibertat. Juntament amb la Nova Muixeranga actuaran els Vailets de l’Empordà i els Marrecs de Salt. Les figures més altes que han aconseguit Els Marrecs són de huit altures i en aquestes festes pretenen aconseguir fregar el nou.

Cal destacar que Els Marrecs de Salt són l’única colla de la capital Girona i una de les poques que té dos diades: la festa gran de Sant Narcís i el dia de Sant Jaume a Salt.

Els Marrecs, un nom equivalent a xiquets, tenen la seua seu a Salt. Salt és un municipi que va ser absorbit per Girona el 1975 però que huit anys més tard va tornar a convertir-se en independent tot i que no hi ha cap separació territorial i sembla un barri més de la capital.

És per això que la Colla Castellera té una seu i dos ciutats.

Molts dels objectius i activitats dels Marrecs de Salt són compartits per la Nova Muixeranga d’Algemesí. Durant l’any organitzen actes culturals, porten la festa als barris i treballen per l’arrelament ciutadà al territori.

Dissabte, la Nova Muixeranga i els Marrecs establiran un agermanament de les dos colles.

Si voleu consultar el programa d’actes del cap de setmana, ací teniu un enllaç

http://www2.girona.cat/documents/11622/298963/Programa_Fires_2016.pdf

 

.