COMENÇA EL I TROFEU DE RASPALL PROFESSIONAL CIUTAT D’ALGEMESÍ

 

Dissabte 19 a les 15.30 al Carrer Nou del Convent. Waldo i Guillem de Castelló de la Ribera contra Ricard de Castelló i Josep de Xeraco obriran la primera edició.

Tanquem Muixerola-2016 amb un gran Correfoc a càrrec dels Dimonis de Massalfassar

De matí inaugurem “Espais”, recull de fotografia de Ximo Bueno en benefici dels refugiats.

img_4095

Enguany Muixerola-2016 s’ha plantejat ser el principi d’una aposta per recuperar el ressò social de la pilota a Algemesí en col·laboració amb l’Escola de Pilota. Després del campionat infantil el dia 12  passat, aquest dissabte tenim una gran partida de dobles  al carrer amb les figures més retllevants del moment.

 

Waldo és un dels grans noms del raspall i de la pilota, amb 14 grans trofeus guanyats des de l’any 1999. Ricard Sentandreu acumula diversos trofeus, entre ells el de ca
mpió en la lliga professional de raspall d’enguany. Guillem de Castelló i Josep de Xeraco completaran una partida de luxe.

 

La partida de dobles es jugarà al Carrer Nou del Convent, en un tram pròxim on encara s’alça l’antic trinquet i d’on van sorgir grans jugadors com Vendrellet i Danielet. Ara mateix, l’Escola de Pilota funciona en un mini-trinquet situat al poliesportiu municipal. La reivindicació dels aficionats d’Algemesí és disposar d’un trinquet al mateix nivell del que va tancar les seues portes fa dècades.

El Trofeu Professional començarà a les 16 hores. Una hora abans se celebrarà un campionat de dones i es farà un xicotet homenatge a Angel Velasco, gran activista en la recuperació de la cultura popular que va faltar fa poc.

1215161
Waldo d’Oliva

 

Ricard de Castelló
Ricard de Castelló

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TANQUEM UNA GRAN SETMANA AMB FOC I SOLIDARITAT

La jornada de dissabte serà l’últim dia de Muixerola-2016 amb nombroses activitats que tancaran la setmana cultural.

A les 12:30 del matí s’inaugurarà una exposició de fotografia de Ximo Bueno al Museu de la Festa sota el títol “Espais” que recull una mostra de la vida i els costums del poble. Durant l’exposició  es podran adquirir les fotografíes i la recaptació anirà destinada als refugiats mitjançant l’associació Refugia’l. En l’exposició es podran observar racons i moments de la festa i les tradicions d’Algemesí.

Després de la vesprada de raspall hi haurà un sopar popular al carrer i a continuació, cap a les 11 de la nit, començarà el correfoc a càrrec dels Dimonis de Massalfassar. El correfoc començarà al Carrer Nou per arribar a la Plaça Major pel Carrer Muntanya. Els Dimonis de Massalfassar tenen molt en comú amb la Nova Muixeranga d’Algemesí en tant que han sigut capdavanters en adaptar i escampar la cultura del foc per la mediterrània amb  foc, color i festa. Els Dimonis van náixer fa 25 anys i recuperaren una tradició de fa 5 segles. Amb molta paciència, any rere any, van anant construint en un taller del poble, grans figures de metall, que en alguns cassos simulen els animals de les Roques de Sant Vicent o els carros dels diables que desfilaven pel cap i casal allà pel segle XVI llançant bona cosa de coets durant la processó del Corpus.

 

Aquesta paciència de la colla de Massalfassar, per a fer evolucionar aquell foc de fa 500 anys, ha consolidat tota una cultura que ha fet que sorgueixen grups de dimonis i diables a moltes poblacions del País Valencià. Tots ells omplin els carrers d’espurnes al ritme de “El Ball de Dimonis” que va compasar Urbàlia Rurana per a la Massalfassar. Aquesta població de l’Horta s’ha convertit ja en el centre del foc el dia de Sant Joan al País.

 

dimoni03

La visita dels Dimonis a Algemesí forma part d’un intercanvi i, d’aquesta manera, la nostra colla es traslladarà a Masalfassar, a l’Horta Nord, en la jornada més important de l’any per als dimonis, el dia de Sant Joan el mes de juny. Tindrem l’oportunitat de retornar-los la visita i de mostrar les nostres muixerangues mentres celebrem el solstici d’estiu. .