Cap de setmana d’emocions amb els Bordegassos de Vilanova i la Geltrú

La Nova va alçar un total de vint figures en la diada de Sant Jordi, convidats pels Bordegassos, per a celebrar el seu 45 aniversari en el primer gran dia casteller de la temporada.

Nova Muixeranga Vilanova

La colla va actuar dissabte, dia 22, conjuntament amb els Bordegassos i la Moixeranga de Vilanova en la vespra de la festa i per a obrir i tancar la Diada de Sant Jordi, el dia 23, quan van alçar els seus castells quatre grans colles.

Algunes d’aquestes colles van tancar la temporada passada amb castells de 9 altures. Van acompanyar als Bordegassos, La Colla Joves Xiquets de Valls, Els Nens del Vendrell i Els Castellers de Barcelona.

Durant els dos dies d’estada a Vilanova, la Nova va mostrar “El ball del floreig”, “El Soterrar”, “El Ball de Gegantets”, “El Banc”, “La Torreta”, “La Canya”, “L’Alta”, “La Tomasina”, “El Pilar de Cinc” o “El Passeig de Gegantets”. Totes elles muntades i desmuntades sense problemes. La colla amfitriona va carregar el primer castell de huit altures de la temporada.

La Nova tornava d’aquesta manera l’estada dels Bordegassos a Algemesí, el mes de maig de l’any passat, durant La Trobada de Muixerangues. El 2016 va començar un agermanament que s’ha refermat durant el cap de setmana gràcies al mateix tarannà amb que viuen les dos colles.

Una gran Diada 

Compartir tot el cap de setmana amb els Bordegassos, coincidint amb el seu aniversari i amb Sant Jordi ha sigut tota una gran experiència per als muixeranguers de la Nova.

Dissabte, 120 muixeranguers van arribar a dinar a la platja de la ciutat. Després de l’allotjament a l’ Institut Joaquim de Mir, es va fer l’acte Institucional a l’Ajuntament on les autoritats locals van rebre les dos colles. La mestra de la Nova, Ester Ferrer, va entregar a l’alcaldessa, Neus Lloveras, una escultura en metall de “La Foradada”, l’obra de l’Escultor d’Algemesí, Leonardo Borràs, i una botella de vi “L’encontre” del Vintè Aniversari de La Nova Muixeranga.

 

 

 

L’acte es va tancar amb el toc de “La Muixeranga d’Algemesí”

A les sis de la vesprada començava una cercavila pel Carrer Sant Gregori fins a la Plaça de les Neus on es van desplegar els balls muixeranguers d’Algemesí.

Davant l’Església Major es va compartir plaça amb la Moixiganga de Vilanova, una colla que interpreta ballant els misteris de la mort i resurrecció de Crist. Aquesta Moixiganga, segons va explicar el seu portaveu Albert Alonso, va relatant al voltant del personatge principal, que és Crist, cadascú dels misteris amb una música procedent de les partitures que es van trobar a la mateixa parròquia, fa 25 anys, mesclades amb les corresponents al ball dels bastonets, que també s’interpreta a Algemesí.

En acabar els pilars de comiat, on la Nova va alçar el de cinc altures, els patis de l’Institut es van reconvertir en un gran sopar popular a la fresca amb una torrada de carn i embotits amb all i oli per a les dos colles. La festa va acabar amb un concert de música al centre de Vilanova.

A la Diada de Sant Jordi, l’activitat va ser matinera. Vilanova es va alçar plena de roses, llibres i banderes. A les huit en punt començaren “Les Matinades” la Colla de Gralles dels Bordegassos va recórrer els carrers del nucli antic de Vilanova fent castells i oferint àpats a les places.

 

Tot seguit començà la Diada. Va arrancar a les portes de la seu dels Bordegassos amb dos pilars rodats de quatre castellers i muixeranguers barrejats.

Un passacarrer amb colles de dolçaina i tabal, gralles, muixeranguers i castellers van recórrer La Rambla de Vilanova entre les parades plenes de flors de Sant Jordi i Llibres. A la Plaça de La Vila els Bordegassos van fer un corredor d’honor al “Passeig de Gegantets” de la Nova Muixeranga. “La Tomasina” va obrir les rondes de castells de les quatre colles i la Diada va finalitzar amb els característics Pilars de Comiat on la Nova va alçar un “Retaule”

Dinar de Germanor

El dinar amb els Bordegassos va posar fi a un gran cap de setmana. Fins a Vilanova se’ns van sumar diumenge muixeranguers de la Conlloga de Castelló i la Torrentina. Fent cas al dia de Sant Jordi, la nostra xicalla, representada per Adriana Moreno Nogués va rebre un conte i també les altres dos colles valencianes. El vicepresident, Lleïr Naval, va obsequiar la colla amfitriona amb la rèplica del disseny que l’escultor d’Algemesí Leonardo Borràs va fer de  “La Foradada” per a la colla,  i una botella de vi del Vintè Aniversari.

 

 

Adriana Moreno

Lleïr Naval

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La Nova Muixeranga va rebre un gran cartell dels Bordegassos juntament amb un llibre, publicat pel mateix president de la colla Marcel·lí Ferrer. Ara bé, la poesia dedicada pel que fou cap de colla Victor Capdet a muixerangues i castells.

 

 

La Muixeranga va tornar a sonar a punt del comiat