You are currently viewing Alcem més d’una vintena de figures en la festa major de  La Pobla de Vallbona

Alcem més d’una vintena de figures en la festa major de La Pobla de Vallbona

La Canya

 Es va realitzar un repertori de figures molt exigent en una actuació a l’inici de l’any.

La colla va portar, la vesprada de dissabte, a la ciutat de Camp de Túria una actuació, amb 21 figures, on es va mesclar l’emoció del foc dels ciris del “Ball del Floreig”, “La Sénia”, quatre “Passeig de gegantets” junts o els “Cinc en un peu” amb la vistositat vertiginosa de les figures altes com “La Canya” o “La Tomasina”.

El vestit muixeranguer de “La Nova Muixeranga” i les bruses de la nostra colla de tabal i dolçaina “La Muixeraina” van  omplir  els carrers de La Pobla de Vallbona de muixerangues i balls al toc de la muixeranga i el ball en una cercavila que va transcórrer durant dues hores entre la plaça del mercat i l’església de Sant Jaume.

Es van fer un total de 21 figures diferents en un repertori en el qual es van mostrar muixerangues i balls, que han perdurat durant segles, com “El ball del floreig” , “La Sénia” , “El Banc”, “Cinc en un Peu”, “L’Oberta”, o “La Figuereta.

Ara bé,  en aquesta ocasió, l’equip tècnic va optar per innovar una vegada més

es va estrenar a La Pobla una “Oberta” que, una volta desplegada, amb els xiquets en l’aire a cada costat i la xiqueta que corona la figura sostinguts per l’alçadora es va anar transformant en un guió amb tres pilars.

El Ball del Floreig encapçalat per la xicalla de La Nova

Així mateix, es van mostrar balls on es veu la participació de tota la colla, com és el cas del “Ball del Floreig”, o d’una part important com el “Passeig de Gegantets” del qual es van fer quatre al mateix temps. Els dos es ballen amb una música diferent a la melodia de la muixeranga que va marcant els moviments dels muixeranguers i de la qual tampoc se’n coneix la seua antiguitat.

 

Una “Tomasina” dins l’església de Sant Jaume

 Durant el recorregut del passa-carrer es van muntar i desmuntar, també, unes altres muixerangues com ara dos del “Pilar aixecat per sota” de quatre altures un dels quals va quedar net i presentat al públic girant en un angle de 180 graus sobre la seua base; “El Banc”, on un muixeranguer gitat sosté una muixeranga; un “Guió”i un “Camí de Gegantets” simultanis; dues figures de “Cinc en un Peu” de manera simultània, una muixeranga complicada i vistosa on una persona en la base o “Forçut” deu mantindre l’equilibri sostenint el pes de quatre persones més, la “Torreta”o  una “Canya” que, amb cinc altures, és la part elevada de la figura més complicada en el repertori de la nostra colla: “La Dolçaina” dedicada als músics que sempre acompanyen a la muixeranga per a poder alçar-se amunt.

Pilar de quatre  net

En arribar a l’església de Sant Jaume es va alçar dins l’edifici una “Tomasina” on els muixeranguers munten la figura i es van ajupint pis per pis fins a completar cinc altures que es van desplegant en tota la seua altitud.

 

Per a la Nova Muixeranga va representar una alegria tornar a La Pobla de Vallbona per a la festa gran de la ciutat “Sant Sebastià” i poder compartir un dels fets tradicionals que acompanyen el nom d’Algemesí.