240 MUIXERANGUERS DE LA NOVA OBRIRAN ENGUANY LA XVIII TROBADA D’ALGEMESÍ.

Una exposició dels 20 anys de La Nova Muixeranga i la primera edició de “El pilar de la Vespra” marcaran els 18 anys de La Trobada.

Divendres dia 9, a les 20 hores al Museu de la Festa i a les 21 hores a la Capella de La Troballa.

Totes i tots esperem amb moltes ganes el pròxim dissabte. Cadascú ha preparat el seu paper. Vestits planxats, sabates netes i moltes ganes de fer pinya per a poder pujar ben alt. Això és el que cada any es fa , per a La Trobada i per a La Festa Major. Enguany però és especial.

 

La Trobada d’Algemesí reunirà una colla castellera de 9 altures. La jove de Tarragona, cosa que convertirà el poble en plaça de 9. A més, la Conlloga de Castelló, l’altra colla convidada, ens mostrarà el treball aconseguit en la seua escassa trajectòria. Les dos Colles d’Algemesí intentarem que els nostres veïns i veïnes estiguen satisfets del treball i l’actuació dels nostres colors.

Com sempre, La Nova Muixeranga intentarà superar-se en la nostra plaça. La superació com sempre girarà en torn a les muixerangues que ha preparat l’equip tècnic, assajades durant mesos, i també tenint en compte que per una banda es compleixen 20 anys de muixeranga i 18 de Trobada. Per la nostra plaça han passat, a més de “La Muixeranga d’Algemesí” i “La Nova Muixeranga”, 36 colles convidades: balls, torres humanes, patrimonis amagats.. La intenció sempre, a més de que es puga gaudir d’un espectacle, és portar la cultura a la Plaça Major; a Algemesí.

“EL PILAR DE LA VESPRA”nova muixeranga

Enguany, per això, La Nova ha introduït un dels costums més arrelats i històrics de les festes valencianes, des de Vinaròs a Pilar de la Foradada i molt més, és clar, a Algemesí.
El dia 9, la vespra de la Trobada , festa gran de les muixerangues, la Nova durà a terme “La Primera Edició del Pilar de la Vespra” .

Totes les grans festes valencianes tenen un dia de la vespra. Des què es té constància històrica, la vespra de la festa gran es fan actes i esdeveniments que anuncien la celebració plena. És, segons els historiadors, com una forma de preparació i ambientació del poble. En uns cassos tenen forma de pregó, cavalcades, cercaviles, focs de vespra…

Fa dos segles, ho passaven tant bé el dia de la vespra , que se’ns han quedat algunes dites. Totes elles amb el mateix significat. “Qui no té vespra, no té festa”; “La festa sempre comença la vespra” o bé, ” De la festa, la vespra”.

Bons exemples els tenim en les Falles. Van nàixer com el foc de la vespra de Sant Josep o de l’equinocci de primavera; El dia de la solemnitat del Corpus, La Degollà de les Roques i, a Algemesí tenim “La processó de les promeses” el dia anterior a la festa gran, o el repic de la “Xirivia” anunciant la mateixa vespra de la Festa.

La Trobada tindrà la seua vespra. Un pilar caminarà entre la porta de la Capella de La Troballa i la Plaça Major. Es recorreran els 175 metres que hi ha fins a la Plaça del Carbó i els 60 metres que resten fins a la Plaça.
Serà l’anunci i la festa que l’endemà, tindrem un gran dia.

 

L’EXPOSICIÓ DE XX ANYS DE NOVA MUIXERANGA.

També el dia 9, vespra de la festa gran La Trobada, la Nova presenta en el Museu una exposició amb retalls de premsa i fotografies d’aquests temps passat. Des què el 1997 arrancara un primer assaig d’una Colla formada per persones fins a arribar el dia de hui. A més, aquesta exposició s’acompanyarà de les samarretes que han anant imprimint-se durant aquets 20 anys. Una exposició que no ens podem perdre, ja que representen la història de la Nova Muixeranga i un trocet de la Història d’Algemesí.